Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

28 september 2007 door Frea Kruisinga

Is het zorgelijk als de puberteit erg lang uitblijft? (15 jr)

Onze zoon is eind april 15 jaar geworden en heeft nagenoeg geen puberale kenmerken. Hij is momenteel 1.68 lang, heeft een hoge stem, een gladde huid, geen lichaamsbeharing en nog een kleine penis.

Omdat hij hier zelf erg mee zit, is er vorig jaar een botfoto (van de hand) gemaakt, waaruit een prognose kwam dat hij de gemiddelde lengte van 1.80 zal gaan bereiken.

Is er reden tot ongerustheid?

Antwoord

Wanneer er op de leeftijd van 15 jaar nog geen enkel teken van puberteit is, dan noemen we dat een late puberteit (pubertas tarda). Het eerste teken zou moeten zijn: het toenemen van de grootte van de ballen.

Een late puberteit hoeft niet per se zorgelijk te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ouders ook laat waren met de puberteit, en dat het dus gewoon familiair bepaald is. Net als je lengte bijvoorbeeld.

Er kan echter ook een medisch probleem aan ten grondslag liggen. Kinderen met een chronische ziekte, of kinderen die bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen bijvoorbeeld later in de puberteit komen. Ook kan er sprake zijn van een specifieke aandoening, zoals het Klinefelter syndroom (XXY syndroom).

Al met al lijkt het me goed om een verwijzing te vragen naar een kinderarts voor verder onderzoek.

Lees ook: