9 oktober 2003 door Diederik Bosman

Is mijn kind te zwaar?

Een simpele vraag. Heeft een meisje van 9 maanden met een lengte van 106 cm en een gewicht van 20 kilo overgewicht?

Elders op uw site kan ik het uitrekenen en het antwoord is daar ja, maar als ik in de groeicurven (ook elders op deze site) kijk, is haar lengte iets bovengemiddeld en haar gewicht iets ondergemiddeld.

Wat is het nou? Ik twijfel zelf, vandaar mijn vraag. Ik wil geen onnodige actie, maar ik wil ook niet nu niks doen en er dan later achterkomen dat ik wel wat had moeten doen.

Extra info: ze is een normaal kind, kan niet echt stilzitten, is actief maar kijkt ook graag tv, eet goed, snoept niet veel, drinkt matig en heeft een wat luie stoelgang.

Antwoord

Met de gegevens die u verstrekte, is iets vreemds aan de hand. Uw achtergrond-informatie, over snoepen en tv-kijken, suggereert dat uw dochter geen 9 maanden maar 9 jaar is. In dat geval is zij met haar 106 cm echter te klein en is er sprake van een groei-achterstand. Een kind van 9 jaar hoort een lengte tussen 129 en 149 cm te hebben.

Stel dat u toch 9 maanden bedoelde. In dat geval is uw dochter weer onwaarschijnlijk lang. Een lengte van 106 cm past bij een kind van ongeveer 6 jaar.

Overgewicht

Toch valt er over dat overgewicht wel wat te zeggen, omdat een eventueel overgewicht bepaald wordt aan de hand van de lengte. De leeftijd speelt daarbij geen rol.

Bij een lengte van 106 cm (de lengte van uw dochter) hoort het gewicht tussen de 14 en 19 kilo te zijn. Met 20 kilo heeft uw dochter dus inderdaad overgewicht. Het is daarom belangrijk om dit in de gaten te houden en er in ieder geval voor te zorgen dat het gewicht niet verder toeneemt.

Kinderarts

Mocht u zich vergist hebben bij het opschrijven van de leeftijd, dus als u eigenlijk 9 jaar bedoelde in plaats van 9 maanden, dan raden we u aan om naar een kinderarts te gaan. Uw dochter heeft dan zowel overgewicht als een groeiachterstand.

Lees ook: