Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
30 september 2004 door Lissy de Ridder
Mijn zoontje van 9 jaar is vorige week gevallen met zijn fiets, en heeft daarbij de bovenkant van zijn voet flink geschaafd. Een dag later kreeg hij er enorme pijn aan, waardoor we de volgende dag naar de eerste hulp van het ziekenhuis zijn gegaan. Hier kreeg hij antibiotica en zei men dat het "licht gekneusd" zou zijn.
's Avonds rilde hij van de koorts en zijn we weer terug gegaan naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik te horen dat het wondroos was, met een totaal ander verhaal dan die ochtend. Inmiddels zijn we bijna een week verder en hij heeft nog steeds een dikke voet, waar overigens wel vooruitgang in zit.
Mijn omgeving zegt dat de streptococ bacterie die erbij zit, besmettelijk is. Is dat zo? En zo ja, hoe lang is die besmettelijkheid aanwezig? En waarom is hier helemaal niks over gezegd?
De ene streptococ is besmettelijker dan de ander. Maar los daarvan: ongeveer 24 uur nadat er met antibiotica is gestart, is er geen sprake meer van besmettelijkheid. Misschien is dat de reden dat er in ziekenhuis verder niets over gezegd is.
"De" streptococ bestaat overigens niet. Het is een grote groep van verschillende bacteriën. Er zijn dus verschillende soorten streptococcen. Met name de streptococcus A, ook wel streptococcus pyogenes genoemd, kan wondinfecties – zoals bij uw zoon (en bij premier Balkenende) – veroorzaken.
De streptococcus A is een bekende verwekker van keelontsteking. Daarnaast kan hij de oorzaak zijn van huidinfecties, erysipelas (wondroos), cellulitis (weke-delen-infectie) en spierinfecties. In dit soort gevallen komt de bacterie veelal via een wond 'naar binnen'.
De bacterie veroorzaakt meestal geen systemische infectie. (Dat is een infectie waarbij de bacterie zich in de bloedbaan begeeft en een algehele infectie veroorzaakt).
Bij een streptococcen-infectie is het belangrijk om met antibiotica te behandelen om de bacterie te bestrijden. Veelal zal dit snel verbetering geven. Maar soms is de bacterie heel hardnekkig, en soms is er zelfs een operatie nodig...
is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).