Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

22 februari 2008 door Frea Kruisinga

Kan een baby te hard groeien? (5½ wk)

Mijn zoontje was met zijn geboorte (9 dagen overtijd) 4100 gram zwaar en 55 cm lang. Inmiddels is hij 5½ week oud en weegt hij 5815 gram bij 59½ cm. Hij krijgt "te veel" flesvoeding, namelijk rond de 850 cc per dag.

Nou zeiden ze op het CB dat hij te snel groeit. Kan een baby inderdaad "te snel" groeien? Zo ja, is dit slecht? En waarvoor is dit slecht?

Antwoord

Het consultatiebureau constateerde dat uw zoon fors is aangekomen in zijn eerste levensweken. Maar zo'n gewichtstoename is ook wel te verwachten, bij een gezonde baby die flink wat voeding krijgt. Een van de redenen waarom hierop gelet wordt, is dat er tegenwoordig veel aandacht is voor overgewicht. Het is nuttig om dat vroegtijdig te signaleren, zodat er nog bijgestuurd kan worden.

De hoeveelheid voeding die uw baby krijgt, is inderdaad flink. Dat wil zeggen: voor een baby van 5½ week. Maar voor een baby van 5815 gram vind ik het bepaald niet overdadig.

Hoeveel voeding heeft een baby eigenlijk nodig? Dat hangt af van zijn leeftijd en van zijn gewicht. De behoefte neemt af met het ouder worden:

  • een pasgeboren baby heeft dagelijks ongeveer 150 ml vocht (=voeding) per kilogram lichaamsgewicht nodig, maar tot 180 ml per kilogram mag ook nog;
  • bij 6 maanden moet dit ongeveer 120 ml per kilogram zijn;
  • en rond 1 jaar ongeveer 100 ml per kilogram.

Een kind van 1 jaar weegt gemiddeld zo'n 10 kg. In dat geval is dus ongeveer een liter (10 x 100 ml = 1000 ml) vocht per dag nodig.

Uw zoontje is nu 5½ week en krijgt op dit moment ongeveer 146 ml per kilogram. Zoals u kunt zien aan de hierboven genoemde getallen is dat best acceptabel. Ik zou hem dus vooral niet op een rigoureus dieet zetten, maar ik zou wél proberen om het te houden zoals het nu is. Als uw zoon een hongerige baby is, dan kan dat echter lastig zijn. In dat geval kan speciale voeding voor hongerige baby's soms helpen.

Lees ook: