1 april 2005 door Merit Tabbers

Kan een breath-holding spell (BHS) door pijn ontstaan? En wat moet je dan doen?

Onze zoon is nu voor de derde maal weggevallen na een pijnprikkel. Dat gaat als volgt: eerst gaat hij huilen, dan loopt hij blauw aan, vervolgens draaien zijn ogen weg en stopt de ademhaling.

Is dit BHS? Zo ja, wat moet je dan doen? En kun je iets doen om het te voorkomen?

Antwoord

Wat u beschrijft, zou inderdaad heel goed een breath-holding spell (BHS) kunnen zijn, alleen weet ik niet hoe oud uw zoon is. Deze aanvallen komen voor van ongeveer 4 maanden tot 3 à 4 jaar. Is uw zoon jonger dan 4 maanden, of ouder dan 3 à 4 jaar, dan is het dus minder waarschijnlijk.

Een breath-holding spell is een onschuldige aandoening waarbij het kind na woede, pijn of schrik (emoties dus) de adem inhoudt, blauw aanloopt (of 'cyanotisch wordt', zoals de medische term voor blauw aanlopen luidt) en vervolgens even het bewustzijn verliest. Hierbij kunnen de ogen wegdraaien en kunnen de armen soms even schokken. Ik zou niet weten hoe je het kunt voorkomen.

In essentie is het een sociaal fenomeen. In principe gebeurt het namelijk alleen als er andere mensen bij zijn, en vrijwel nooit als het kind alleen is.

Het ziet er allemaal heel angstaanjagend uit, maar er kan echt niets gebeuren. Het kind komt ook vanzelf weer bij. Als je toch iets wilt doen, kun je het kind prikkelen, bijvoorbeeld door een nat washandje op het voorhoofd te leggen.

Lees ook: