10 december 2010 door Fleur de Lorijn

Kan een cefaal hematoom groter worden? (2 wkn)

Onze zoon is 2 weken oud en heeft een grote zachte bult op zijn hoofd. De bult zit aan de rechterkant en is begrensd op 1 bot.

De verloskundige dacht aan een cefaal hematoom [bloeduitstorting - red.]. Wij hebben echter het idee dat het de laatste week in grootte is toegenomen. De bult heeft inmiddels de grootte van een tennisbal.

Mijn vraag: kan een cefaal hematoom inderdaad groter worden, zoals wij zien bij onze zoon? De fontanel voelt niet gespannen aan. Hoe lang kan dit gaan duren?

Antwoord

Het zou inderdaad heel goed kunnen – zoals de verloskundige al zei – dat er bij uw zoon sprake is van een cefaal hematoom. Dat is een bult op het hoofd van een pasgeborene, die veroorzaakt wordt door een bloeding van het beenvlies. Dit kan optreden bij wat moeizame geboortes, vooral als er een vacuümpomp of een verlostang is gebruikt. Maar ook zonder dat soort gereedschappen kan er een cefaal hematoom ontstaan.

Het kenmerkende van een cefaal hematoom is dat het zich beperkt tot één schedelbot (zoals ook bij uw zoon) en dat het niet over de schedelnaden heenreikt.

Het bloed wordt geleidelijk aan opgeruimd door het lichaam, waarna het hematoom binnen enkele weken verdwijnt. Dat is de normale gang van zaken. Maar bij uw zoon gebeurt er iets anders.

Bij uw zoon wordt het hematoom niet kleiner maar juist groter. Inmiddels is het zelfs zo groot als een tennisbal, vertelde u. Ik vind dat wel een reden om het te laten bekijken door een kinderarts. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat er sprake is van een stollingsprobleem; stollingsstoornissen kunnen hevige bloedingen geven.

Lees ook: