Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 juli 2005 door Merit Tabbers

Kan een DNA-test uitsluitsel geven over de herkomst van mongolenvlekken?

Onze zoontjes (nu 4½ jaar en 1½ jaar) hadden allebei mongolenvlekken bij hun geboorte. Allebei eigenlijk boven de billen, in het midden, en onze jongste ook nog een heel kleintje op de arm en de voet. Bij de oudste zijn ze inmiddels verdwenen, onze jongste heeft ze nog duidelijk.

We weten dat het bij bepaalde rassen voorkomt, maar we vinden het frappant dat onze beide kinderen ze hebben, omdat wij als ouders beiden blank zijn.

Zelf hebben we nu het idee dat er dan misschien ooit buitenlands bloed "in de familie is gebracht". Als dat zo is, is er dan via een DNA-test achter te komen wát voor soort bloed er in de familie terecht is gekomen (Indonesisch bijvoorbeeld)?

Antwoord

Mongolenvlekken zijn blauwe vlekken die voornamelijk op de onderrug en de billen voorkomen. Als ze er zijn, dan zitten ze er al vanaf de geboorte. Ze zijn onschadelijk en verdwijnen meestal als kinderen 4-5 jaar zijn. Ze lijken echt op 'blauwe plekken'.

Kinderen met een 'zwarte' huidskleur kunnen ze hebben, maar ook Aziatische kinderen. Tevens worden ze gezien bij kinderen uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Dus mogelijk dat er bij u wat exotisch bloed door de aderen vloeit!

Behalve door een stamboomonderzoek kan je er verder niet achterkomen. Een bloedonderzoek kan u hier dus niet bij helpen.

Lees ook: