Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 december 2006 door Sanderijn van der Doef

Kan een jongen van 6 seksueel opgewonden raken bij denken aan een meisje?

Af en toe maak ik mij zorgen over de seksuele ontwikkeling van mijn zoon van 6. Al vanaf jonge leeftijd (2 jaar) masturbeert hij, en nu vertelde hij dat hij vaak een harde plasser krijgt als hij aan een meisje denkt. Soms krijgt hij dan ook de behoefte om eraan te zitten.

Op zich ontwikkelt hij zich goed, al vertoont hij op sommige fronten wel ander gedrag dan zijn leeftijdsgenootjes. Hij lijkt een ontwikkelingsvoorsprong te hebben (de juf vermoedt dat ook).

Nu vraag ik mij af of hij niet érg jong is voor zoiets en hoe zich dat verder zal ontwikkelen.

Moet ik hem zeggen dat hij moet proberen om er niet aan te denken of zo? Ik heb over het masturberen altijd gezegd dat ik begreep dat hij dat fijn vond, maar dat dat iets is wat hij moet doen als hij alleen is (en dus niet op de beddenafdeling van een woonboulevard). Moet ik hulp gaan zoeken?

Antwoord

Veel kinderen beginnen rond hun 2e jaar aan hun geslachtsdelen te friemelen. Dit wordt ook 'masturberen' genoemd, maar dat is wel een zwaar woord voor iets wat meer lijkt op friemelen, wrijven of wiebelen om de genitaliën te stimuleren.

Bij kleine kinderen heeft het in de regel nog niets te maken met verliefd zijn of iets dergelijks. Het is gewoon de aanraking van het geslachtsdeel wat een lekker gevoel veroorzaakt (al is dat gevoel in essentie wel degelijk een seksueel gevoel).

Gedachten als seksuele prikkel

Bij volwassenen zien we dat naast het aanraken van de genitaliën ook een gedachte al een seksuele prikkel kan zijn. Bij kinderen komt dat niet veel voor. Dat uw zoon van 6 een erectie krijgt bij het denken aan een meisje, is dus vrij uitzonderlijk.

Ik vermoed dat het bij uw zoon te maken heeft met een associatie die hij heeft aangeleerd bij die gedachte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij eens een spelletje heeft gedaan met een meisje, zoals doktertje spelen, waarbij haar aanraking hem toen heeft opgewonden. De gedachte aan haar (of desnoods een ander meisje) kan hem dan opnieuw opwinden.

Omgaan met seksuele gevoelens

Op zich is het niets om u zorgen over te maken, zelfs niet als het op zo'n jonge leeftijd gebeurt. In feite is het de natuurlijkste zaak van de wereld als zoiets gebeurt.

Daarnaast kan het zijn dat zijn reactie op seksuele prikkels de komende jaren wat vermindert, iets wat we wel vaker zien bij kinderen tussen 7 en 10 jaar. Dan zijn ze tijdelijk even met andere dingen bezig (jongens- of meidengedrag, vriendschappen, huiswerk, etc.), om dan tegen het begin van de puberteit (11 à 12 jaar) weer in alle hevigheid toe te nemen.

Het is trouwens wél heel goed dat u hem heeft geleerd hoe hij op een sociaal acceptabele manier kan omgaan met zijn prille seksuele gevoelens. Masturberen op het bed van een woonboulevard is inderdaad niet de bedoeling.