3 december 2010 door Marion van Dijk

Kan een kind angst voor poepen krijgen als je het zelf vies vindt? (18 mnd)

Tijdens het verschonen van een poepluier komt het regelmatig voor dat ik moet kokhalzen. Ik heb het daar wel moeilijk mee, omdat mijn zoontje (van 18 maanden) me dan met grote ogen aankijkt. Ik voel me daar schuldig over, en ik vraag me af of dit negatieve gevolgen kan hebben voor hem.

Verder hoorde ik hem deze week, bij het verschonen van de poepluier, zeggen: "Poeh, bah!" Ik heb die woorden zelf nooit gebruikt, maar het kan zijn dat hij ze op de kinderopvang of bij opa en oma gehoord heeft.

Nu hoorde ik van een vriendin dat je nooit "Bah" of iets dergelijks moet zeggen als een kind in de luier heeft gepoept, omdat ze dan wel eens angst voor poepen kunnen krijgen. Ik vraag me nu toch af of dit inderdaad mogelijk is.

Antwoord

U bent niet de enige: veel ouders vinden het verschonen van poepluiers een vies karweitje. Niet iedereen zal ervan gaan kokhalzen, maar ook dat is mogelijk, natuurlijk. Zolang u uw zoontje niet de boodschap meegeeft dat hij zélf vies is, maar alleen zijn luier, is er niets aan de hand.

Poep is nu eenmaal vies, alhoewel jonge kinderen dat zelf meestal niet zo ervaren. Veel kleuters denken dat poep net zoiets is als klei, waar je lekker mee kunt smeren... Als ouder wil je dat natuurlijk niet hebben, en probeer je je kinderen te leren om dit niet meer te doen. Het is immers belangrijk dat kinderen ook hygiëne wordt bijgebracht. En dat kun je doen door duidelijk te maken dat poep inderdaad vies is.

Er is dus ook niets verkeerds aan als kinderen horen dat poep "bah" is. Ik weet niet waar uw vriendin op doelde, maar als we het hebben over 'angst om te poepen', dan bedoelen we dat kinderen wel eens angst voor de wc of het potje kunnen ontwikkelen. Dat heeft echter meer te maken met het feit dat kinderen poepen kunnen ervaren als een verlies van een deel van henzelf. Maar dat is een heel andere kwestie.

Kortom: u hoeft zich geen zorgen te maken.