Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 mei 2004 door Sanderijn van der Doef

Kan het kwaad dat mijn dochter van 11 al tongzoent?

Mijn dochter van 11 heeft me verteld dat ze al een aantal keren met een vriendje (ook 11) heeft getongzoend. Fijn dat ze dat vertelt, maar het lijkt me wel erg vroeg. Kan het kwaad? Moet ik nu alert zijn op hoe zich dat verder ontwikkelt? Moet ik me zorgen maken?

Antwoord

Een meisje van 11 dat al tongzoent is inderdaad jong. Maar we weten ook dat het op die leeftijd vaker gebeurt. Ik weet niet of ze nog maar net 11 is of al bijna 12 wordt, maar sommige kinderen in groep 8 zijn al echt aan het tongzoenen (al vinden ze dat overigens niet allemaal even leuk).

Het lijkt me goed om eerst eens te achterhalen wat uw dochter eigenlijk onder tongzoenen verstaat. Hebben we het wel over hetzelfde? Ik weet dat sommige kinderen (en nog wel jonger dan 11) het over tongzoenen hebben maar bij navraag blijkt het dan vaak niet meer te zijn dan even de tong van de ander aanraken, als experiment.

Waarom?

Mocht uw dochter het over dezelfde activiteit hebben als wij (zoenen met de mond open waarbij elkaars tongen diep in de mond van de ander gaan) dan zou u eens met haar kunnen praten over de vraag waarom ze het eigenlijk doet. Is het omdat ze zich gedwongen voelt door de jongen? Of staat ze onder druk van een groepje vriendinnen? Denkt ze misschien dat ze er niet bijhoort als ze het niet doet? Denkt ze dat het stoer is, of normaal op deze leeftijd? Wie doen het nog meer en onder welke omstandigheden? En, niet onbelangrijk, vond ze het wel of niet leuk om te doen?

Aan de hand van haar antwoorden krijgt u hopelijk een beeld van de hele situatie en van uw dochter.

Alleen als je het zelf wilt

Als het onder druk is gebeurd, of omdat ze denkt dat het normaal is, kunt u haar uitleggen dat er heel veel kinderen van 11 nog lang niet toe zijn aan dit soort dingen. En als u merkt dat ze er eigenlijk maar niks aan vond en het alleen maar deed omdat hij wilde, dan zou ik haar op het hart drukken dat je dit soort dingen niet moet doen als je het zelf nog niet wilt.

Maar misschien vond ze het wel leuk en was ze ook nog eens verliefd. Dan is ze er weliswaar vroeg bij (en de jongen al helemaal!) maar is er verder niets op tegen. Leg haar wel uit dat je dit soort dingen meestal alleen doet als je om elkaar geeft of van elkaar houdt en dat het alleen leuk is als je het allebei echt wilt.

Seksuele carrière

Houd er wel rekening mee dat als zij op deze leeftijd al met tongzoenen begint, de kans groot is dat ze ook eerder de volgende stappen in haar seksuele carrière zet en dus wel eerder aan geslachtsgemeenschap toe is dan het landelijk gemiddelde van 17 jaar.