Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Kan het kwaad de DKTP-prik uit te stellen? (17 mnd)

Onze dochter van 17 maanden moet nog steeds haar vierde inenting van de DKTP-prik. Hier in Spanje geven ze deze bij 15 maanden.

Toen zij 14 maanden was, heeft zij haar BMR-prik gekregen. Tijdens het prikken had ze een beetje snottebellen maar de arts vond dat geen probleem. Ze is na een dag of acht ontzettend ziek geweest, drie dagen zeer hoge koorts, niet eten, etcetera.

Nu heeft ze eigenlijk steeds snottebellen en ben ik toch een beetje angstig om voor de DKTP-prik te gaan.

Is het heel erg als het veel langer duurt voordat ze deze krijgt? Want ik wacht liever tot ze helemaal snotvrij is.

Antwoord

Bij inenting is het beste natuurlijk als het kindje helemaal ziektevrij is omdat het dan minder last heeft van de inenting.

Echter u moet zich hierbij bedenken dat kinderen in het algemeen van een BMR-prik zieker worden en langer ziek zijn dan van een DKTP/HIB-prik. Dus het verloop zoals dat is geweest na de BMR wil zeker niet zeggen dat het na de DKTP ook zo zal verlopen.

Daarnaast mag de tijd tussen de verschillende vaccinatie niet te lang worden omdat het inenten dan wat minder effectief lijkt te hebben. Dus uitstel mag wel maar niet te lang. Het advies is dus als er geen koorts is en alleen een verkoudheid de prik gewoon te geven.

Lees ook: