9 november 2007 door Frea Kruisinga

Kan koorts een opgezette piemel met rode plekjes geven?

Onze zoon heeft 39,6 koorts, en zijn geslachtsdeel is opgezet met lichte rooie plekjes. Hij is allergisch voor koemelk en honden en katten, waardoor hij wel vaker uitslag (eczeem) heeft. Maar nog nooit eerder op zijn geslachtsdeel. Ook is zijn geslachtsdeel nog nooit eerder opgezet geweest. Waarmee zou dit te maken kunnen hebben?

Antwoord

Koorts bij kinderen komt heel veel voor. Je moet dan altijd even stilstaan bij de vraag waardoor de koorts veroorzaakt wordt. Wat verreweg het meeste voorkomt, is een 'gewone' virus-infectie die zich uit als een verkoudheid (met een snotneus, hoesten, etc.) Maar er kunnen natuurlijk ook andere infecties zijn die koorts veroorzaken.

U vertelde dat uw zoon een opgezet geslachtsdeel heeft, met rode plekken. Het zou kunnen zijn dat dát de oorzaak is van de koorts. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een infectie van de (voor)huid. Zeker als hij, bijvoorbeeld door zijn eczeem, in de buurt daarvan een wondje heeft gehad. Zo'n wondje vergroot de kans op een infectie. Een goede reden dus om snel even naar de huisarts te gaan.

Lees ook: