Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 september 2005 door Merit Tabbers

Kan pseudokroep eindeloos terugkeren, ook als het kind ouder wordt? (6 jr)

Al sinds de peutertijd heeft onze zoon last van redelijke ernstige pseudokroep. Hij is met medicijnen behandeld tijdens de eerste aanval. De aanvallen bleven veelvuldig en lang komen daarna. Zijn amandelen zijn geknipt en hij kreeg buisjes. Dit heeft een grote verlichting gegeven in frequentie hoewel veel mensen hier sceptisch over zijn.

Nu is hij ruim 6 en ik lees overal dat het dan zo'n beetje over moet zijn. Hij heeft echter nu weer een heftige aanval van 4 nachten gehad.

Heeft u enig idee of er ook mensen zijn bij wie het niet over gaat? Dan weten we in ieder geval waar we aan toe zijn.

Antwoord

De medische term voor pseudokroep is 'laryngitis subglottica'. Het is een ontsteking in het gebied van de stembanden en wordt meestal veroorzaakt door een virus. De kenmerken zijn: een blafhoest en benauwdheid.

Pseudokroep treedt vooral op bij jonge kinderen en de ziekte kan terugkomen. Maar in principe niet eindeloos. Uiteindelijk gaat het over: bij oudere kinderen komt het eigenlijk zelden voor.

Ik vraag me af of uw zoon daadwerkelijk elke keer een pseudokroep-aanval heeft doorgemaakt, of dat er mogelijk ook andere keel-, neus-, oorproblemen dan wel lagere- luchtwegproblemen doorheen hebben gespeeld. Komt er misschien astma in uw familie voor? En allergie? In die richting zou je namelijk ook kunnen denken.

Het lijkt me goed om bij een volgende pseudokroep-periode een afspraak te maken bij de huisarts, zodat er onder andere naar zijn longen geluisterd kan worden om eventuele andere oorzaken van benauwdheid (zoals een mildere vorm van astma) uit te sluiten.