Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

12 november 1999 door Sanderijn van der Doef

Kind ziet vader met erectie. Is dat erg?

Hoe verontrustend of misschien schadelijk is het eigenlijk voor kinderen om te zien dat hun vader een erectie heeft? Als man weet ik dat een erectie ook allerlei andere oorzaken kan hebben dan seksuele opwinding – de druk van een volle blaas, een zuchtje wind bij naakt recreëren, etc. – maar weten kinderen dat ook? Is er iets bekend over de manier waarop zij tegen een erectie aankijken?

De directe aanleiding voor deze vraag is een discussie die op dit moment op het forum speelt. Een vader vraagt wat hij aanmoet met het feit dat hij een erectie krijgt bij het verschonen van de baby. Hij is daar erg van geschrokken, en benadrukt dat hij op geen enkele manier geïnteresseerd is in seksueel contact met kinderen. Gelukkig is niemand op het forum in paniek geraakt. De vader wordt gesteund en gerust gesteld, onder andere door moeders die het bekende verschijnsel van opwinding bij borstvoeding ervaren.

Deze discussie zette mij aan het denken over mijn eigen situatie. In ons gezin is het naakte lichaam iets volstrekt normaals, we badderen met zijn allen, we stoeien naakt als dat toevallig zo uitkomt, we gaan naturistisch op vakantie, etc., en in al dat soort omstandigheden kan er best eens een erectie 'opkomen', zeg maar. Tot nu toe heb ik mij daar nooit om bekommerd, maar naar aanleiding van de forumdiscussie doe ik dat nu wel. Wat is wijsheid?

Antwoord

Een vader die een erectie krijgt bij het stoeien, spelen of verschonen van zijn kind, kan opgewonden worden van de situatie en niet zozeer van het kind. De erectie ontstaat dan bijvoorbeeld door het aanraken van de zachte huid of door het aanraken van de geslachtdelen van een baby bij het verschonen. Dat kan een lichamelijke opwindingsreactie bij de volwassene teweeg brengen (zeker als je het voor het eerst doet, meestal gaat dat na een paar poepluiers vanzelf over).

Deze lichamelijke reactie kan zowel bij een vader als bij een moeder plaatsvinden. Bij vaders is het alleen duidelijker te zien en te merken.

Iets doen met opwinding is een eigen keuze

Mannen koppelen deze lichamelijke reactie ook eerder aan seksueel gedrag (ik heb een erectie, dus ik wil seks). Maar een erectie betekent helemaal niet altijd dat je ook seks wilt, en zeker niet met je kind!

Dat is de aloude verwarring van een lichamelijke reactie en de bewuste behoefte. Je kunt opgewonden worden van een erotische video of een foto, maar het is je eigen keuze, een rationele keuze, of je ook iets wilt doen met die seksuele opwinding.

Schadelijk?

Of het zien van een erectie van de vader schadelijk is voor een kind, hangt af van de situatie waarin het gebeurt. Als een tiener nog nooit een erectie heeft gezien, laat staan van zijn of haar vader, dan kan dat een schokkende ervaring zijn. Op die leeftijd associeert een kind een erectie wel degelijk met seks.

Maar als een kind al van jongs af aan gewend is aan het blote lichaam van zijn of haar vader, en dan ook terloops halve of hele erecties ziet, begrijpt een kind dat dat iets is wat bij het lichaam van een man hoort.

Het is wel belangrijk dat er ook door de vader verder geen aandacht aan de erectie wordt geschonken (zodat-ie ook vanzelf weer verdwijnt).

Kind wat ouder: handdoek om

Zodra een kind ouder wordt, en beter begrijpt wat een erectie betekent (ook al heeft dat in die situatie geen seksuele betekenis), wordt het anders. In dat geval moet een vader zich omdraaien zodra hij een erectie voelt opkomen, of een handdoek omslaan, of iets aandoen.

Schaamtegevoel moet gerespecteerd worden

Sommige kinderen beginnen zich vanaf een jaar of 10 (soms al eerder), te schamen voor 'het bloot' van zichzelf en hun ouders. Die schaamtegevoelens horen bij de ontwikkeling van een kind en behoren daarom gerespecteerd te worden door de ouders.