30 maart 2007 door Frea Kruisinga

Komt mijn dochter al in de puberteit? En gaat ze dan binnenkort menstrueren? (8½ jr)

Onze dochter (8½ jaar oud en 1.45 m lang) ruikt vaak sterk naar zweet, heeft opgezwollen tepels, en klaagt al een aantal maanden over buikpijn. Ze is niet misselijk en heeft geen diarree. Volgens de huisarts mankeert ze niets.

Kan het zijn dat ze nu al in de puberteit zit en al bijna gaat menstrueren?

Antwoord

Eigenlijk stelde u twee vragen tegelijk, namelijk:

  • of uw dochter al in de puberteit komt (waarschijnlijk wel);
  • en of ze al bijna gaat menstrueren (waarschijnlijk niet).

Bij de geboorte zijn er alleen nog maar de primaire geslachtskenmerken. Bij meisjes zijn dat bijvoorbeeld de vagina, de baarmoeder, en de schaamlippen. Bij jongens de penis.

In de puberteit ontwikkelen zich de secundaire geslachtskenmerken. Bij meisjes ontstaat er dan borstontwikkeling, het schaamhaar en het okselhaar gaan groeien, en op een gegeven moment start ook de menstruatie. Ook veranderen dan de zweetklieren in de oksels, waardoor kinderen een 'volwassen' zweetgeur gaan krijgen.

Het opzwellen van de tepels (oftewel het begin van de borstontwikkeling) en de zweetgeur bij uw dochter kunnen dus heel goed passen bij de puberteit. U hoeft zich daar verder geen zorgen over te maken. Het is aan de vroege kant, maar niet té vroeg. Te vroeg zou het zijn als het vóór het achtste jaar plaatsvond. Dan zou je het nader moeten laten onderzoeken.

De eerste menstruatie zal nog wel even op zich laten wachten. Die komt meestal pas 2 tot 2½ jaar na het begin van de borstvorming. De buikpijn van uw dochter kan dus niet verklaard worden uit een mogelijke menstruatie. Waar haar buikpijn dan wel vandaan komt, kan ik helaas niet zeggen.