Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

12 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Kun je door masturberen sneller in de puberteit komen? (9 jr)

Mijn dochter is net 9 jaar en 1.43 m lang. Ik heb gelezen dat meisjes na hun eerste menstruatie niet veel meer groeien en dat de menstruatie vooraf wordt gegaan door het krijgen van schaamhaar, borstontwikkeling en een groeispurt. Sinds vorige zomer heeft zij een paar schaamharen. Dit weekend viel mij op dat ze de laatste tijd flink is gegroeid. Ik geloof niet dat ze al borsten begint te krijgen.

De reden dat ik me zorgen maak, is omdat zij het al enige tijd prettig vindt om zichzelf te vingeren. Mijn vragen:

- zou dit de puberteit naar voren kunnen halen, waardoor ze uiteindelijk vrij klein zou blijven?

- wanneer is dit normaal en wanneer is het te vroeg?

Ik heb hier met mijn huisarts over gesproken, maar die wekte niet de indruk hier ervaring mee te hebben.

Antwoord

Om te beginnen: uw dochter is nog niet in de puberteit. Bij meisjes begint het met borstontwikkeling. Zolang dat bij uw dochter nog niet het geval is, is ze nog niet in de puberteit, ondanks de aanwezigheid van schaamharen.

Dan uw eigenlijk vraag. Je komt niet eerder in de puberteit als je masturbeert hoor! Het omgekeerde kan wel, dus dat je gaat masturberen omdat je in de puberteit komt. Overigens is er geen rechtstreeks verband tussen masturberen en puberteit. Er zijn bijvoorbeeld ook kleuters die masturberen (wippen, friemelen, schuren, schuiven, etc., waarbij ze kunnen gaan zuchten, zweten en rood aanlopen), wat helemaal los staat van de puberteit. Daarmee is meteen uw tweede vraag beantwoord, toen u vroeg of uw dochter niet wat jong is om te masturberen. Dat is dus niet het geval.

Masturberen op jonge leeftijd, hetzij in de kleutertijd hetzij in de basisschoolleeftijd, is op zich geen enkel probleem (als het kind het zelf prettig vindt en zolang anderen er geen last van hebben), maar... Bij excessief, dwangmatig of openlijk masturberen moet je wel goed nagaan of dat niet voortkomt uit seksueel misbruik.