Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 februari 2008 door Frea Kruisinga

Kun je hoofdpijn krijgen van vergrote amandelen? (12 jr)

Mijn dochter van 12 jaar heeft erge hoofdpijn en last van druk boven de ogen. Ze wordt hier vroeg in de ochtend mee wakker. Volgens de röntgenfoto heeft ze erg grote neusamandelen. Kan de hoofdpijn daar vandaan komen?

Antwoord

Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. Bij ernstige hoofdpijn kan het bijvoorbeeld gaan om migraine of spanningshoofdpijn. Ook kan hoofdpijn ontstaan door problemen van de bijholten, door problemen met het gebit, of door problemen in het hoofd zelf (zoals infecties, bloedingen of tumoren).

Er kan dus van alles aan de hand zijn, en zelfs de bovenstaande opsomming is nog lang niet volledig. Vandaar dat het onmogelijk is om vanaf een afstand, zonder nader onderzoek, iets te kunnen zeggen over een eventuele oorzaak van de hoofdpijn bij uw dochter.

U vroeg echter niet naar "de" oorzaak, maar naar de mogelijkheid of een vergrote neusamandel (er is er maar één) er iets mee te maken kan hebben. Dat kan inderdaad, maar alleen indirect.

De neusamandel is een soort lymfeklier bij de achterwand van de neusholte. Samen met de keelamandelen beschermt hij de luchtwegen tegen infecties. Bij infecties zwelt de neusamandel op, wat aanleiding kan geven tot middenoorontstekingen, neusverkoudheid en bijholte-ontstekingen. En zoals gezegd kan dat soort ontstekingen hoofdpijn geven.

Aangezien uw dochter veel last heeft van haar hoofdpijn, is dat zeker een reden om uit te laten zoeken waar die pijn vandaan komt.