Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 april 2003 door Sanderijn van der Doef

Kun je je kinderen niet-seksistisch opvoeden? (3-7 jr)

Ik wilde graag weten of ik mijn kinderen – een jongen van 3 en een meisje van 7 – niet-seksistisch kan opvoeden. Ik wil ze dus niet in hokjes stoppen, eentje voor jongens en eentje voor meisjes.

Antwoord

Je kinderen niet-seksistisch proberen op te voeden is een nobele maar geen gemakkelijke opgave. Allereerst moet je erachter zien te komen wat je er eigenlijk mee bedoelt, en wat je ermee wilt bereiken. Maar dan nóg zitten er heel wat addertjes onder het gras.

Wat is "seksistisch"?

Om te beginnen: wat is "seksistisch"? Mijn eigen definitie van "seksistisch behandelen" is: het toekennen van ongelijke waarden aan mannen en vrouwen (of jongens en meisjes), waarbij de ene sekse als "beter" wordt beschouwd dan de andere.

Met betrekking tot opvoeden zou een niet-seksistische opvoeding betekenen dat je jongens en meisjes als gelijkwaardige wezens opvoedt. Hoe doe je dat? Het probleem is namelijk dat je als opvoeder ook bezig bent met opvoeden op momenten dat je je daar helemaal niet van bewust bent.

Een voorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat meisjes door hun moeders veel vaker op schoot worden genomen dan jongens. Jongens worden door moeders vaker van zich afgeduwd en gevraagd de dingen zelfstandig te doen. Vaak ben je je van dit gedrag helemaal niet bewust.

Nog een valkuil

Een andere valkuil is dat ouders denken dat niet-seksistisch opvoeden alleen maar betekent dat je jongens en meisjes zoveel mogelijk hetzelfde moet laten doen. Jongens moeten dan leren met poppen te spelen en meisjes krijgen ook een indianenpak.

Maar daarmee verloochen je de eigenheid van de sekse. Jongens en meisjes zijn nu eenmaal verschillend en dat moeten we niet krampachtig ontkennen. Jongens zijn in de regel energieker, en meisjes geconcentreerder (om maar één van de vele verschillen te noemen).



Verschillen erkennen en accepteren


Niet-seksistisch opvoeden betekent dat je de verschillen tussen jongens en meisjes erkent en accepteert, maar dat je de eigenschappen die de verschillen veroorzaken wel als gelijkwaardig beschouwt. De ene eigenschap is niet beter dan de andere.

Niet-seksistisch op voeden betekent ook dat je jongens en meisjes leert open te staan voor elkaars verschillen en ze daarmee laat experimenteren als ze dat willen. Dus: als een jongen met poppen wil spelen dan kan dat, zolang hij dat zelf wil. Voor meisjes geldt hetzelfde.