18 oktober 2002 door Diederik Bosman

Kun je meerdere keren achter elkaar kinkhoest krijgen? (10 jr)

Mijn zoontje van 10 jaar heeft kinkhoest gehad. Dat duurde een half jaar. Hij is pas sinds 2 à 3 weken hoestvrij. Nu is hij verkouden geworden en het lijkt alsof hij de kinkhoest weer terug heeft gekregen.

Mijn vraag is of dat kan: kun je meerdere keren achter elkaar kinkhoest krijgen? Het is toch meestal zo dat als je kinkhoest hebt gehad, dat je de eerste 10 jaar immuun bent voor deze ziekte? Of kan het zijn dat zijn luchtwegen nog gevoelig zijn? En dat dit tijdelijk lijkt alsof hij weer kinkhoest heeft? Ik maak me daar wel zorgen om...

Antwoord

In principe heb je afweer opgebouwd, als je kinkhoest hebt gehad. Maar kinkhoest kan lang klachten geven, wat een verklaring zou kunnen zijn voor de verschijnselen bij uw zoon. Maar...

Een langdurig beloop – zoals u dat beschrijft – en een herhaald optreden van klachten bij een nieuwe verkoudheid, roept bij ons de vraag op of er misschien sprake is van overgevoelige luchtwegen, zoals je dat bij astma ziet.

Bij astma is er sprake van een overgevoeligheid van de luchtwegen, waarbij de patiënt bij uitlokkende factoren benauwd wordt, of sterk gaat hoesten. Astma kan bijvoorbeeld berusten op een allergie, maar kan ook door een verkoudheid worden uitgelokt.

Indien u dit enigszins herkent, lijkt het ons zinvol om met u zoon nogmaals naar de dokter te gaan om te laten onderzoeken of er hiervan sprake is. De behandeling van astma is namelijk anders dan de behandeling van kinkhoest.