23 september 2005 door Merit Tabbers

Kunnen de schedelnaden over elkaar groeien bij een vergrote ventrikel? (4 mnd)

Ik heb een dochtertje van bijna 4 maanden. Tijdens de zwangerschap werd er een vergrote ventrikel geconstateerd, wat misschien een waterhoofd zou kunnen worden. [Een ventrikel is een hersenholte waarin het hersenvocht wordt gemaakt. De hersenen worden omringd door het hersenvocht. - red.]

Uiteindelijk is er geen waterhoofd ontstaan, maar wel zien we de schedeldelen vanaf 1 maand geleden beter, doordat het ertussen wat blauw ziet. (Zijn dit aderen?)

Voor de zekerheid hebben we met 3 maanden een echo laten maken in haar schedel, maar daarop was niet een duidelijke vergroting van de holte te zien.

Mijn vraag: zou het kunnen dat de schedeldelen over elkaar heen gaan groeien? En zo ja, wat is daarvan het gevolg? Ze is namelijk al vanaf het begin erg verkouden ook. We maken ons best ongerust!

Antwoord

Gelukkig dat de echo goed was en dat er geen aanwijzingen zijn voor een hydrocefalus (waterhoofd). Zo zie je maar weer: prenatale onderzoeken, kunnen heel nuttig zijn, maar ze kunnen aanstaande ouders ook erg in spanning houden. Er kan iets afwijkends worden gezien, terwijl er later toch niets aan de hand blijkt te zijn...

Maar dan uw vraag. Over de schedel lopen aderen die blauw van kleur zijn; dat is normaal. Op basis van uw verhaal heb ik geen aanwijzingen dat de schedelnaden over elkaar heengroeien, want dan was dat zeer waarschijnlijk ook bij het maken van de echo opgevallen, of bij het controleren van uw dochter op het consultatiebureau.

Voor de zekerheid kunt u ook zélf nog even de groei van de schedel vergelijken met de groeicurves van het groeiboekje van het consultatiebureau. Kijk of de groei normaal is en niet afbuigt.

En tot slot: ik zie geen verband tussen de schedel en het vaak verkouden zijn. Kinderen kunnen nu eenmaal regelmatig verkouden zijn, ook vanaf het begin.

Lees ook: