30 januari 2009 door Frea Kruisinga

Kunnen nagels iets zeggen over ziektes?

Mijn zoontje van bijna 3 is deze winter al heel vaak ziek geweest, variërend van waterpokken en verkoudheid tot koorts en oorontsteking. Iedere keer lijkt het op te knappen en dan begint het weer van voren af aan.

Nu valt me op dat er over zijn nagels in het midden een dwarse witte en paarse streep lopen. Kan dat er iets mee te maken hebben?

Antwoord

Ja, die strepen op zijn nagels kunnen inderdaad te maken hebben met het ziek-zijn van uw zoontje.

Bij een ernstige ziekte, of bij het gebruik van bepaalde medicijnen, kan de nagelgroei even stoppen, waardoor er zogenaamde Beau lijnen (of lijnen van Beau) kunnen ontstaan. Dat zijn dwarse groeven op elke nagel, die je goed kunt voelen. Ze kunnen ook ontstaan door een infectie of een ongelukje, maar dan beperkt de afwijking zich vanzelfsprekend tot één nagel. Beau lijnen groeien met de nagel mee naar boven.

U had het echter over strepen en niet over groeven. Dwarse witte strepen kunnen 'leukonychia striata' zijn. Die kunnen onder andere ontstaan na een ziekte die met koorts gepaard ging of na een vergiftiging. Ook deze strepen groeien met de nagel mee naar boven.

Verder zijn er nog de zogenaamde lijnen van Muehrcke. Dat zijn gepaarde witte dwarse lijnen die meer wijzen op een probleem in het vaatbed van de nagel en die onder andere worden gezien bij een te laag eiwitgehalte. Deze lijnen groeien niet met de nagel mee naar boven en als je erop duwt verdwijnen ze.

Wat de lijnen van uw zoontje betekenen kan ik vanaf deze afstand en zonder ze gezien te hebben helaas niet zeggen, ook al vanwege de paarse strepen die u noemde. Als u zich zorgen maakt over zijn gezondheid, bijvoorbeeld vanwege de vele infecties die hij alsmaar doormaakt, of om een andere reden (zoals niet goed groeien of tussendoor niet goed opknappen), moet u dat natuurlijk eens bespreken met uw huisarts.

Lees ook: