30 oktober 2003 door Diederik Bosman

Kunnen normaal gezonde kinderen gordelroos krijgen? (6 jr)

Mijn dochter van 6 heeft gordelroos. Normaal komt dit niet voor bij kinderen, heb ik begrepen. En onze dokter zegt dat het alleen bij kinderen voorkomt die verzwakt zijn. In mijn ogen is ze echter niet verzwakt. Moet ik mij zorgen maken?

Antwoord

Gordelroos kan wel bij kinderen voorkomen en zelfs bij helemaal gezonde kinderen die niet verzwakt zijn. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat er iets raars aan de hand zou zijn.

Gordelroos (Varicella Zoster) komt alleen voor bij mensen die eerder in hun leven een waterpokken-infectie hebben doorgemaakt. Beide ziekten worden veroorzaakt door hetzelfde virus (het waterpokkenvirus oftewel het Varicella-Zoster-virus).

Waterpokken zijn zeer besmettelijk, omdat het virus zich via de lucht verspreidt. Dat wil zeggen dat iedereen die zich in de "luchtstroom" van een besmet persoon bevindt, de ziekte makkelijk kan oplopen. Daardoor is de kans vrij groot dat iemand ooit waterpokken krijgt. De meesten mensen krijgen deze ziekte in de vroege kinderleeftijd.

Ná het doormaken van de waterpokken verdwijnt dit virus nooit meer uit het lichaam. Het blijft rustig "slapen" in een van onze zenuwen. Bij sommigen mensen kan er dan op latere leeftijd een tweede infectie (reactivatie) optreden. Dit gebeurt vooral als de afweer van het lichaam tijdelijk of blijvend verzwakt is. Bijvoorbeeld bij een andere infectie, of bij mensen met een afweerstoornis. Maar ook normaal gezonde kinderen kunnen de pech hebben een gordelroos te krijgen; meestal kort na een infectie, zoals griep.

Bij een gereactiveerde Varicella-Zoster-infectie wordt het slapende virus weer "wakker", waarna het zich gaat vermeerderen en daardoor weer opnieuw problemen veroorzaakt.

De problemen treden in dat geval niet – zoals bij waterpokken – over het hele lichaam op, maar alleen in het "verzorgingsgebied" van de zenuw waar het virus sliep. Dat is de reden waarom bij gordelroos meestal alleen bepaalde gebieden van het lichaam betrokken zijn, zoals één kant van de rug of de buik.