Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 maart 2002 door Diederik Bosman
Kunt u mij vertellen of het mogelijk is dat ouders die beiden bloedgroep A -Rhesuspositief hebben, een kind met bloedgroep O-negatief kunnen verwekken?
Deze vraag wordt vaak gesteld als er twijfel bestaat over de vraag wie de biologische vader is. In dit geval kunnen we zeggen dat het antwoord "ja" is. Kinderen kunnen een andere bloedgroep hebben dan hun ouders; daar is geen buitenechtelijke relatie voor nodig.
Iedereen heeft dubbel genetisch materiaal. De ene helft komt van de moeder en de andere helft komt van de vader. Iemand met bloedgroep A heeft dus minimaal in zijn genetische materiaal eenmaal A. Indien het andere deel ook A is, heeft die persoon dus als genetisch materiaal AA.
Is de andere helft echter O, dan heeft iemand dus als genetisch materiaal AO.
Niet alleen AA maar ook AO leidt tot bloedgroep A, omdat A dominant is, zoals dat heet. A 'wint het altijd' in de uiterlijke verschijningsvorm.
Als beide ouders nu AO hebben (wat zich vertoont als bloedgroep A omdat A dominant is) en zij beide aan hun kind de O doorgeven, dan heeft het kind dus OO. Het resultaat van OO is dat het kind in tegenstelling tot zijn beide ouders dus bloedgroep O heeft.
Een soortgelijk verhaal maar dan iets complexer geldt voor de rhesusfactor. Het kan dus wel.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).