23 november 2001 door Sanderijn van der Doef

Leven niet meer leuk door seks-spelletjes? (8 jr)

Onze zoon van 8 jaar heeft met meerdere kinderen seks-spelletjes gedaan. Nu wij hiervan weten, voelt hij zich erg schuldig en vies. We hebben afgesproken dat hij alles aan ons kan vertellen. Hij blijft echter continu bij alles aan seks denken. Zo erg zelfs, dat hij er lichamelijke klachten van heeft en het leven niet meer leuk vindt.

Wat kunnen wij doen om hem te helpen? Volgens de Stichting Korrelatie is dit geen normaal gedrag bij deze leeftijd, maar komt dit alleen bij oudere kinderen voor.

Antwoord

Een kind van 8 dat seks-spelletjes doet met andere kinderen, is op zich niet abnormaal. Het hangt er echter wel vanaf wat voor spelletjes het zijn en onder welke omstandigheden ze worden uitgevoerd.

Kinderen die andere kinderen dwingen tot seks-spelletjes, zijn op een agressieve manier met seks bezig. Dat is een heel ander verhaal.

Schuldig en vies?

Eigenlijk vraag ik me af waarom hij zich schuldig en vies voelt. Heeft u daar al met hem over gesproken? Is er een reden voor?

Als het gewone 'doktertje spelen'-spelletjes waren, en alle kinderen hier zelf aan mee wilden spelen, is er niet veel aan de hand en hoeft hij zich echt niet vies en schuldig te voelen.

Leven niet meer leuk?

Wat mij wel zorgen baart, is als een kind nog zo weinig plezier in zijn leven heeft, dat het lichamelijke klachten krijgt en zelf zegt het leven niet meer leuk te vinden.

Ik betwijfel eigenlijk of dat komt doordat hij de hele dag aan seks denkt. Misschien heeft het met iets anders te maken. Is er iets anders gebeurd waardoor hij zich zo teneergeslagen voelt?

Deskundige hulp

Het is hoe dan ook raadzaam als u eens met uw kind naar een deskundige gaat. Mij lijkt het 't beste om u via de huisarts te laten doorverwijzen naar een goede kinderpsycholoog of kinderpsychiater. Ik denk dat het nuttig is als er door een deskundige met uw zoontje wordt gepraat.