Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

25 juni 2004 door Lissy de Ridder

Mag je een baby helpen met zitten of staan? (4 mnd)

Kan het kwaad, bijvoorbeeld voor haar rug, om onze 4 maanden oude dochter te helpen bij het zitten of staan? Ze wil dit graag. Bij het zitten ondersteunen we haar, en bij het staan helpen we haar door haar op te trekken.

Ze vindt het zelf in ieder geval erg leuk. Wij ook. Maar we vroegen ons af of we niet iets verkeerds zouden kunnen doen.

Antwoord

U vraagt of het kwaad kan als u uw 4 maanden oude dochtertje ondersteunt bij het zitten en het staan. Dat hangt af van de duur en de frequentie. Als u het af en toe doet, kan het beslist geen kwaad. Maar liever niet te veel en te lang, met name bij het lopen.

Uw dochter heeft beperkte mogelijkheden, maar wil toch zo veel mogelijk ondernemen en ontdekken. Op zich is het prima om haar daarin te stimuleren. Maar als dit dagelijks gebeurt, gedurende langere periodes, kan het ongunstig zijn voor haar ontwikkeling.

Een goed (of liever gezegd: slecht) voorbeeld van "dagelijks helpen gedurende langere periodes" is het zogenaamde loopstoeltje. Dat is een stoeltje op wieltjes, waarmee een dreumes die nog niet zelfstandig kan lopen, zich toch snel door de kamer kan bewegen.

Kinderen vinden dit vaak geweldig, onder andere omdat er zo ineens veel meer onder handbereik komt. En als ze er handigheid in krijgen, wordt het al snel een lekkere cross-partij. Ook ouders vinden het prettig; het kind vermaakt zich immers prima zelf.

Met een loopstoeltje leert het kind zich echter wel een verkeerde looptechniek aan. De beenspieren die zorgen voor het strekken van de voet, ontwikkelen zich sneller dan de spieren die de buiging verzorgen. Hierdoor gaat het kind op de tenen lopen, wat weer afgeleerd moet worden als het zelfstandig gaat lopen.

Kortom: ondersteunen en helpen kan beslist geen kwaad, als het maar geen gewoonte wordt.

Lees ook: