Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Maken kinderen met lactose intolerantie door gisting in darmen alcohol aan?

Klopt het dat bij kinderen met lactose intolerantie alcohol wordt gemaakt door de gisting van lactose in de darmen? En zo ja, heeft die alcohol dan effect op het kind?

Antwoord

Gelukkig is dat niet het geval. Dus mensen met een glaasje teveel op achter het stuur kunnen zich er niet van afmaken dat zij lijden aan een lactose intolerantie.

Vergisting van melksuiker

Zonder gekheid, het klopt dat bij kinderen met een lactose (melksuiker) intolerantie er vergisting van dit suiker optreedt. Dit komt omdat lactose niet kan worden verteerd door deze kinderen. Omdat het niet verteerd wordt, wordt het dus ook niet opgenomen en komt het melksuiker terecht bij bacterieën die het gaan vergisten. Hierbij komt vrijwel geen alcohol vrij.

Ontstaan klachten

Als gevolg van deze vergisting wordt er veel gas in de darm gemaakt en kan het kind diarree krijgen. Deze laatste twee gevolgen van dit vergisten geven vaak de buikpijnklachten en de winderigheid bij deze kinderen.

Geen schadelijke effecten

Kinderen met een lactose intolerantie ondervinden wel last van deze kwaal maar gelukkig weing schadelijke effecten. Echte lactose intolerantie is vrij zeldzaam. Wel is bekend dat de hoeveelheid lactose die men in de darm kan verteren beperkt is en afhankelijk van de leeftijd is.

Met andere woorden iedereen die teveel melksuiker tot zich neemt kan daar klachten van krijgen. Gelukkig hebben jonge kinderen veelal een grotere capaciteit om melksuiker te verteren dan volwassenen wat zuigelingen in staat stelt om alleen van melkproducten te kunnen leven.

Lees ook: