17 februari 2000 door Sanderijn van der Doef

Masturberende dochter van 3. Kan dat kwaad?

Onze dochter van 3 vindt het ontspannend om aan zelfbevrediging te doen: ze ligt dan op haar rug met haar hand tussen haar benen te wrijven en noemt dat 'poepen-net-alsof'. Op zich hebben we er geen bezwaar tegen als ze dat doet (gelukkig doet ze het alleen op haar eigen kamer in bed). Wel zegt ze de laatste tijd vaak dat ze pijn aan haar billen heeft (ze bedoelt dan het deel rondom de clitoris).

De vraag: kan het kwaad als ze 'poept-net-alsof'? Hoe moeten we ermee omgaan?

Antwoord

Het kan geen kwaad als kinderen aan zelfbevrediging doen. Integendeel, als er niet negatief op wordt gereageerd, is het een gezond onderdeel van de seksuele ontwikkeling van elk kind.

Omdat u zegt dat ze daarna wel eens pijn heeft rond de clitoris, moet u er wel op letten dat ze daar niet te ruw overheen wrijft. Doet ze dat wel, wijs haar er dan op dat ze niet te hard wrijft. Dat het ook lekker aanvoelt als ze wat zachter wrijft. Als de huid rond de clitoris geïrriteerd raakt, kan het gaan jeuken en kan ze om die reden steeds harder gaan wrijven. Smeer wat vaseline rond de schaamlippen als het erg rood ziet.

Verder hoeft u er niet op te reageren. Ze vindt het een lekker gevoel en ze heeft gelukkig niet het idee dat ze iets doet wat niet mag of verboden is.

Op deze leeftijd zijn kinderen er erg veel mee bezig. Naarmate ze ouder worden, wordt het vaak minder en zullen ze het ook niet meer zo openlijk doen. Tegen de puberteit gaat de behoefte aan zelfbevrediging weer toenemen (en dan helemaal niet meer openlijk). De manier waarop ouders er in de peutertijd mee omgegaan, bepaalt dan in grote mate of een puber zich wel of niet schuldig zal voelen over zijn hernieuwde masturbatie-behoefte.