20 april 2006 door Merit Tabbers

Melk teruggeven door de neus, 3 uur na de voeding. Is dat reflux? (3 wkn)

Mijn zoontje is 3 weken oud en is een keer heel benauwd geweest nadat er melk terugkwam in zijn keeltje en vooral uit zijn neusje. Dit was 3 uur ná de voeding.

Dit heeft zich nog enkele keren herhaald. Hij geeft amper melk terug, maar het gebeurt steeds als hij ligt te slapen. En het komt ook steeds uit zijn neusje. Dan is hij ook benauwd.

Kan dit reflux zijn?

Antwoord

Het antwoord is ja. Wat u beschrijft zal inderdaad reflux zijn, in een milde vorm.

Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, of nog verder 'naar buiten' (via de mond, of de neus of beide).

Op zichzelf is dit een normaal fenomeen dat ook bij gezonde kinderen – en zelfs bij volwassenen – kan voorkomen. Bij zuigelingen komt het frequent voor (vooral tijdens het liggen).

Reflux leidt zelden tot grote problemen. Kinderen kunnen namelijk goed slikken, waardoor ze de teruggevloeide voeding vaak zonder problemen weer 'terug' kunnen slikken. Het kan er alleen wat akelig uitzien.

Het advies in dit soort situaties luidt als volgt:

  • gebruik Nutriton (johannesbroodboompitmeel) om de voeding dikker te maken;
  • leg het kind na de voeding niet meteen neer, maar houd het een tijdje rechtop.

Ook bij borstvoeding kunt u Nutriton gebruiken. De melk kan dan op twee manieren worden ingedikt:

  • de Nutriton kan worden toegevoegd aan afgekolfde melk. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat de baby dan niet meer echt aan de borst drinkt;
  • het alternatief is om een hoeveelheid Nutriton te nemen alsof u een fles van 150 ml gaat maken, waarna u het poeder mengt met een klein beetje (20 ml) afgekolfde melk. Geef dit mengsel met een lepeltje, en voed de baby daarna alsnog aan de borst.

Succes ermee!

Lees ook: