Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Met 5½ maanden nog geel - wat betekent dat?

Onze baby is 5½ maanden. Af en toe ziet zij nog geel. Is dit normaal?

Er is recent een bacterie in de urine gevonden en daarvoor heeft zij antibiotica (amoxicilline) gekregen. Het geel zien is al bijna 3 weken zo, dus al vóór antibiotica-kuur.

Ook heeft ze al meer dan 2 maanden een verhoogde temperatuur ('s morgens 37.5 en 's avonds 37.9) die misschien te wijten is aan de infectie. Toch maak ik me zorgen of het niet toch met elkaar te maken heeft.

Kan het zijn dat de nieren of de lever de afvalstoffen niet verwerkt krijgen? Of moet ik misschien nog bloed laten prikken?

Antwoord

Na de geboorte zien baby's vaak geel doordat de lever de afvalstoffen (van de rode bloedlichaampjes) niet snel genoeg kan verwerken. Vooral kinderen die klein zijn, of die te vroeg geboren zijn, hebben daar last van. Ook kinderen die borstvoeding krijgen, kunnen wat langer geel zien. Dit is een normaal proces en het verdwijnt meestal spontaan.

Uw dochter is nu 5½ maand oud. In principe zou de gele kleur dan weg moeten zijn, omdat de lever goed genoeg zou moeten werken. Het is verstandig om haar een keer aan de huisarts te laten zien wanneer u denkt dat ze geel is. De huisarts kan zonodig bloed laten afnemen, en beoordelen of de lever zijn werk goed doet.

Overigens is er niet altijd een directe samenhang tussen de kleur van de huid en de waarden in het bloed. Sommige kinderen kunnen namelijk behoorlijk geel zien terwijl het dan blijkt mee te vallen in het bloed.

Lees ook: