Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

22 september 2006 door Merit Tabbers

Mijn baby is gezond maar valt toch af. Hoe kan dat? (8 mnd)

Mijn dochter van bijna 8 maanden werd geboren als een gezonde baby van 9 pond. Het ging heel goed met de groei. Per maand kwam er steeds ruim een halve kilo bij. Met 6½ maand woog ze 8600 gram! Maar nu, een maand later, weegt ze tot mijn verbazing en schrik nog maar 8 kilo. Ze is dus afgevallen.

Toch zie je het niet echt aan haar. Ze ziet er nog steeds erg gezond uit. En zo gedraagt ze zich ook. Ze slaapt ook prima. De laatste week is ze wat bozig na de borstvoeding, maar dat bedenk ik pas achteraf. Ze krijgt dagelijks twee keer borstvoeding, 180 cc hypoallergene melk met rijstebloem, en 1 portie groente (groot potje of zelfgemaakt).

Ik ben sinds een paar weken weer begonnen met werken: twee dagen per week die erg druk zijn.

Hoe kan ze zoveel zijn afgevallen zonder dat ik het gemerkt heb? Als de borstvoeding te weinig geworden is, moet ik het toch aan haar gemerkt hebben? Ik denk dat ik er nu maar mee stop, zodat ik het beter in de gaten kan houden. Maar het voelt niet goed, omdat ze veel eczeem heeft en borstvoeding dus erg belangrijk is voor haar. Heeft u nog advies?

Antwoord

Als je afvalt, kunnen er drie dingen aan de hand zijn:

  • het kan zijn dat je te weinig calorieën binnenkrijgt, bijvoorbeeld door onvoldoende of te eenzijdige voeding;
  • of je verliest te veel, zoals bij diarree of braken;
  • of je verbruikt meer energie dan je binnenkrijgt. Bij een ziekte heb je bijvoorbeeld meer calorieën nodig dan als je gezond bent.

In elk geval is het goed om te horen dat het goed gaat met uw kind. Wat voor melk krijgt ze trouwens naast de borstvoeding? Is dat opvolgmelk voor kinderen vanaf 6 maanden? En is ze verder wel gegroeid qua lengte?

Verder viel het me op dat u niets vermeldde over bijvoeding, zoals fruit of brood, terwijl ze dat gewoon mag hebben op deze leeftijd. Sterker nog: daar heeft het lichaam behoefte aan! Wat ik u in ieder geval kan aanraden, is om het voedingspatroon eens door te nemen met het consultatiebureau.

Ik zou zeker niet stoppen met borstvoeding als dat nog lekker gaat. Als u twijfelt of u wel voldoende voeding heeft, kunt u uw dochter een keer voor en na de borstvoeding laten wegen op het consultatiebureau. Het verschil in grammen is het aantal milliliters dat ze uit uw borst heeft gedronken.

Als u het druk heeft, kan de borstvoeding wel teruggelopen zijn, maar dat hoeft niet per se. Neem, zoals gezegd, eerst de voeding van uw dochter door met het consultatiebureau, en weeg haar dan weer over een maand. Mocht ze dan opnieuw afgevallen zijn – wat ik overigens niet verwacht als het verder goed met haar gaat – ga dan even naar de huisarts.

Lees ook: