Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

24 februari 2006 door Merit Tabbers

Mijn baby spuugt heel heftig. Is een echo zinvol? (6 wkn)

Mijn zoon is nu 6 weken oud en spuugt soms zijn voeding er met een boog uit. De huisarts heeft vandaag een doorverwijzing gegeven voor het maken van een echo. Op de doorverwijzing staat dat er een echo gemaakt moet worden van de abdomen [onderbuik - red.] en een beoordeling van de pylorus [kringspier bij de uitgang van de maag]. De dame van radiologie zegt dat met een echo de pylorus niet te beoordelen is. De huisarts zegt dat dit wel mogelijk is. Wie heeft er nu gelijk?

Is het overigens echt noodzakelijk om de kleine man vanaf middernacht geen voeding meer te geven, zoals men aanvankelijk vertelde? Dit betekent dat hij minimaal drie voedingen mist. Later zei het ziekenhuis trouwens dat hij tóch niet helemaal nuchter hoefde te zijn. Ook daarbij vraag ik mij dus af: welke van de twee adviezen is juist?

Antwoord

Of een echo in dit geval zin heeft, hangt af van degene die het onderzoek uitvoert. Als die bekwaam en ervaren is in het maken van dit soort echo's bij kinderen, dan is het wel degelijk een zinvol onderzoek.

Afhankelijk van de lengte en de dikte van de pylorus is er al dan niet sprake van zogenaamde pylorus-hypertrofie. Meer informatie hierover vindt u in het artikel Hoog spugen van mijn collega Taco Kuijpers.

Wat het al of niet nuchter zijn betreft: als kinderen nuchter zijn, is de echo het beste te beoordelen. Ik wens u succes!

Lees ook: