27 juni 2008 door Frea Kruisinga

Mijn baby spuugt melk met slijm. Is dat taaislijmziekte? (6 mnd)

Mijn zoontje is nu 6 maanden oud. Hij weegt 8305 kg en is 68 cm lang. Hij spuugt de laatste tijd (vooral als hij op zijn buik ligt, maar soms ook gewoon) melk met slijm. Hij hoeft er niet bij te hoesten. Hij krijgt sinds kort de Friso 2 Comfort opvolgmelk (in verband met eerdere darmkrampen).

Ik ben bang voor taaislijmziekte. Of wat kan het anders zijn?

Antwoord

Zo te zien is er geen sprake van taaislijmziekte. Hieronder zal ik uitleggen waarom ik dat denk. Daarna ga ik wat dieper in op wat er wél aan de hand zou kunnen zijn.

Taaislijmziekte (cystische fibrose) is een ernstige aangeboren aandoening. De oorzaak is een afwijkend gen dat tot taaie lichaamsvloeistoffen leidt. In de luchtwegen kan dit taaie slijm zich ophopen en de ademhaling bemoeilijken, steeds terugkerende luchtweginfecties veroorzaken en leiden tot aanhoudend hoesten en slijm opgeven. Maar ook in andere organen, zoals de alvleesklier en de lever, kunnen de taaie lichaamsvloeistoffen tot problemen leiden.

Verschijnselen die kunnen wijzen op taaislijmziekte zijn vooral:

  • steeds terugkerende luchtweginfecties;
  • aanhoudend hoesten;
  • en niet goed groeien.

Daarnaast zie je soms dat kinderen met taaislijmziekte geboren worden met een verstopping van de darmen (een zogenaamde meconium-ileus).

Uw zoontje heeft een prima gewicht en lengte. Dat is alvast geruststellend. Verder noemde u als belangrijkste probleem het spugen. Dat past niet speciaal bij taaislijmziekte, zeker als er geen sprake is van luchtwegproblemen. Het slijm op zich zegt verder weinig. Dat kan altijd meekomen bij spugen.

Een veel voorkomende oorzaak voor spugen bij baby's is reflux (of voluit: gastro-oesofageale reflux), waarbij er voeding terugstroomt vanuit de maag naar de slokdarm en eventueel verder. Het past bij de leeftijd en verdwijnt meestal vanzelf zodra de baby ook vast voedsel gaat eten. Als het spugen nog maar kort bestaat, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een 'gewone' buikgriep, of van obstipatie (waarbij de ontlasting moeilijk komt en hard is).

Ga ook nog even na of het spugen niet juist ontstaan is sinds hij gestart is met de Friso Comfort! Het is weliswaar voeding die kan helpen bij buikkrampen en tegen spugen, maar het kan soms ook wat zwaar op de maag liggen.

Wanneer uw zoontje niet overdadig spuugt (dus wanneer het beperkt blijft tot 'mondjes teruggeven', of niet al te grote golven), en hij goed blijft groeien en verder ook goed in zijn velletje zit, dan kunt u rustig afwachten tot het vanzelf overgaat.

Tot slot nog een paar praktische tips:

  • zorg dat hij niet te snel zijn fles leegdrinkt (het gat in de speen moet niet te groot zijn);
  • laat hem goed boeren;
  • houd de fles met de achterkant omhoog, zodat hij geen lucht drinkt;
  • en houd uw zoontje na het voeden nog even rechtop.

Twijfelt u toch of het wel goed gaat met uw zoontje, maak dan een afspraak met de huisarts om uw zorgen te bespreken.

Lees ook: