Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 juni 2006 door Merit Tabbers

Mijn dochter drinkt te weinig. Komt dat doordat ze borstvoeding heeft gehad? (6½ jr)

Mijn dochter van 6½ jaar drinkt te weinig. Op sommige dagen zelfs maar twee glazen per dag! Ze plast ook heel weinig: alleen een keer 's ochtends en een keer 's avonds.

Toen zij baby was, gaf ik volledige borstvoeding totdat zij 6 maanden werd. Ze kreeg daarnaast dus niets anders. Heeft haar lichaam daardoor geleerd met weinig drinken om te gaan?

Verder is ze gezond, actief, en erg lang (1 meter 33).

Antwoord

Tja, dat is lastig (en niet zo gezond), als een kind zo weinig drinkt. Gelukkig voelt ze zich wel goed, dat is toch het belangrijkste. Het enige wat ik u kan aanraden is om haar toch te blijven stimuleren om wat meer te drinken. Meer kunt u niet doen... Met de borstvoeding heeft haar geringe behoefte aan vocht overigens niets te maken hoor.

Wel wil ik nog iets toevoegen over haar lengte. Is daar nu wel of niet iets bijzonder mee aan de hand?

Volgens de groeicurve zit ze twee lijnen boven het gemiddelde. Dat kan natuurlijk. Nou is het van belang te weten of ze altijd al ongeveer volgens die curve is gegroeid, of dat het van de laatste tijd is. Ook is de lengte van de ouders belangrijk, omdat dat bepalend is voor haar uiteindelijke lengte.

Dus: mocht ze de laatste tijd enorm zijn gegroeid (bijvoorbeeld: van de gemiddelde lijn naar de huidige lijn), of als u en uw partner allebei klein zijn, dan is dat wel een reden om naar de huisarts te gaan. Ik zie overigens geen verband tussen een grote lengte en slecht drinken, voor het geval u zich dat afvroeg.