27 april 2006 door Merit Tabbers

Mijn dochter groeit niet goed. Ben ik een overbezorgde moeder? (10 mnd)

Ik maak mij ongerust over mijn dochter van 10 maanden oud. Zij heeft al voedingsproblemen vanaf haar geboorte, en blijft achter in haar groei qua gewicht. Bij de geboorte was ze ruim 4 vier kilo en nu, na 10 maanden, weegt ze nog maar net 7 kilo.

Ik kan aan haar handjes zien dat die niet meegroeien. Ze zijn nog net zo klein als bij de geboorte. Voor de rest is zij qua ontwikkeling niet voor maar ook nog niet echt achter. Ze kan nog niet zitten, maar ze begint wel te tijgeren.

Afgelopen winter heeft ze met het RS-virus in het ziekenhuis gelegen. Daar heeft de kinderarts nog wel gekeken naar de groei. Die zit nu in de laatste groene balk onderaan van de curve, dus onder de laagste lijn nog. Qua lengte doet ze het wel goed; ze is nu 70 cm.

Volgens de artsen ben ik maar een overbezorgde moeder. Wat vindt u?

Antwoord

Het is moeilijk om uw vraag te beantwoorden, omdat ik een heleboel dingen niet weet. Bijvoorbeeld: wat voor voedingsproblemen heeft uw dochter precies? Krijgt ze voldoende binnen of braakt ze? En hoe is het met haar ontlasting: is die normaal of heeft ze diarree?

En het belangrijkste van alles: om iets te kunnen zeggen over de groei, moet je weten hoe de groeicurve eruit ziet. Daar heb je dus meerdere meetgegevens voor nodig, in ieder geval meer dan u vermeldde.

Wat ik wél weet, is het volgende. Voor haar lengte lijkt ze 'goed' te zitten, vooropgesteld dat uw dochter altijd min of meer volgens die lijn is gegroeid. Maar voor haar gewicht naar lengte zit ze inderdaad op de onderste lijn. Als ze ruim 4 kilo was bij de geboorte, dan lijkt ze toch flink afgebogen te zijn. Er moet toch wel gekeken worden hoe dat komt.

Kortom: ik vind u geen overbezorgde moeder. Er hoeft niet per se iets bijzonders aan de hand te zijn, maar het verdient wel aandacht. Ik raad u daarom aan om de achterblijvende gewichtstoename alsnog te bespreken met het consultatiebureau of uw huisarts. Vergeet niet uw groeiboekje (met ingevulde groeicurve) mee te nemen!

Lees ook: