5 juni 2002 door Diederik Bosman

Mijn dochter heeft aambeien. Wat kunnen we daaraan doen? (6 jr)

Mijn dochter van 6 heeft last van aambeien. Sinds een paar maanden zit er redelijk veel bloed bij haar ontlasting. Aangepaste voeding om haar ontlasting dunner te maken helpt niet afdoende en nu heeft ze lactulose gekregen. Dit maakt de ontlasting wel dunner, maar toch blijven de aambeien bloeden.

Wat kunnen we hier nog meer tegen doen? En gaan aambeien eigenlijk vanzelf weer helemaal weg?

Antwoord

Aambeien, of 'hemmorhoïden' in het jargon, komen bijna nooit op zo jonge leeftijd voor. Bij uw dochter, die sinds een paar maanden redelijk veel bloed bij haar ontlasting heeft, lijkt het ons waarschijnlijker dat er iets anders aan de hand is.

Wij denken met name aan fissuren, oftewel kleine sneetjes aan de binnenkant van de anus. Deze gaan elke keer open als ontlasting de anus wijder maakt.

Een andere oorzaak op deze leeftijd kan zijn: een of meer poliepen in de dikke darm, die vaak kunnen bloeden. Deze poliepen zijn bijna altijd goedaardig maar voorkomen moet worden dat ze veel bloedverlies geven.

Al deze aandoeningen zijn te behandelen. Onze advies zou daarom zijn om naar de kinderarts te gaan voor verder onderzoek.