Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 april 2007 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter heeft het alsmaar over seks. Is dat kinderpraat of is er meer aan de hand? (7 jr)

Ik zit met een behoorlijk probleem. Mijn dochter van 7 lijkt wel geobsedeerd door seks, of "sekse" zoals ze het zelf noemt.

Op school heeft ze een jongetje in de klas die graag in het bijzijn van anderen aan zijn piemel zit. Ook heeft hij haar een keer dicht tegen zich aangedrukt, en gezegd: "Kom, dan gaan we ff sekse". Nu is het al zo ver dat mijn dochter zelfs aan de vader van haar vriendinnetje vraagt of hij ook een grote piemel heeft.

Persoonlijk vind ik niet dat dit woorden zijn voor een meisje van 7. Wat moet ik doen? Zijn dit kinderpraatjes of is er iets bijzonders aan de hand?

Antwoord

Kinderen van deze leeftijd kunnen soms erg bezig zijn met het onderwerp 'seks'. Het praten erover geeft ze een spannend gevoel, en vooral jongetjes vinden het stoer staan om te laten zien dat ze al 'net zo doen als grote jongens'.

Het zijn dus inderdaad kinderpraatjes, maar ze druisen wel in tegen de manier waarop we geacht worden met elkaar om te gaan. Hieronder zal ik eerst uitleggen wat er nu precies gebeurt, en daarna wat u eraan zou kunnen doen.

Stoer en spannend

Kennelijk vindt uw dochter het ook stoer en spannend om hiermee bezig te zijn, waarbij er nog een extra aantrekkelijk aspect voor haar aan vast zou kunnen zitten. Ze heeft namelijk gemerkt dat sommige volwassenen in haar omgeving (zoals haar eigen moeder, maar misschien ook anderen) door dit soort opmerkingen behoorlijk van streek kunnen raken, wat ze waarschijnlijk heel interessant en leuk vindt.

Daarnaast kan het zijn dat ze bezig is een positie te veroveren in het sociale netwerk van de klas. Want ga maar na. Als het jongetje waarover u vertelde, van sommige kinderen in de klas meer aandacht krijgt (door zijn 'seksuele' gedrag) en meer geaccepteerd wordt, dan zou uw dochter dat gedrag kunnen kopiëren omdat ze zélf geaccepteerd willen worden bij bepaalde kinderen in de klas.

Vieze-woorden-periode

Wat uw dochter met 7 jaar nog niet echt doorheeft, is de reden waaróm volwassenen haar gedrag niet accepteren. Het mag niet, en dat is leuk, maar ook onbegrijpelijk (en wellicht spannend). Dat komt doordat ze nog lang niet voldoende 'kennis van de wereld' heeft om al die culturele en sociale lading die er verbonden is aan seksualiteit, te kunnen begrijpen.

Vergelijk het maar met de vieze-woorden-periode. Door veel 'poep' en 'pies' te roepen, krijg je positieve aandacht van je leeftijdgenoten en juist een tegenovergestelde reactie van volwassenen. Maar waaróm volwassenen het niet prettig vinden om alsmaar met poep en pies om de oren geslagen te worden, is in eerste instantie nog volkomen onduidelijk. Ze doen immers niet moeilijk over het poepen en plassen zelf.

Wat te doen?

U kunt uw dochter gewoon uitleggen dat zij niet zomaar aan een volwassene kan vragen of hij een grote piemel heeft, omdat de meeste volwassenen dat geen leuke vraag vinden. En als ze het wél een leuke vraag vinden (en er misschien nog op ingaan ook), des te vervelender. Die meneren zijn niet te vertrouwen.

Het gaat er dus om dat u uw dochter de regels van onze maatschappij moet uitleggen. Niet op boze of geïrriteerde toon, maar gewoon neutraal, als echte uitleg. U kunt er dan bijvertellen dat dat jongetje uit haar klas, en de kinderen die zijn gedrag leuk vinden, deze regels nog niet goed begrepen hebben.

Houd er rekening mee dat u uw uitleg misschien meer dan eens moet herhalen. Het is namelijk heel moeilijk voor een kind om dit soort dingen te leren begrijpen. Maar uiteindelijk zal het lukken!