25 maart 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter heeft nog geen borstontwikkeling. Is dat normaal bij 14 jaar?

Mijn dochter van 14 heeft nog totaal geen borstontwikkeling. En daarmee bedoel ik dat er totaal niets te zien is. Zelfs niet een ietsepietsie klein heuveltje. In de zomer van 2002 had ze daarentegen al pijn achter een tepeltje. Ze heeft wel een beetje schaamhaar-groei.

Is dit normaal?

Antwoord

Wat u beschrijft, heet pubertas tarda oftewel: vertraagde puberteit. Bij meisjes spreek je daarvan als er na het 13e jaar nog geen puberteitskenmerken zijn (menstruatie, schaamhaargroei en borstontwikkeling).

Uw dochter heeft wel wat schaamhaar, dus er lijkt toch wel wat aan te komen. Op dit moment is er dus geen reden tot ongerustheid, zeker niet als ze zich verder goed voelt.

Mochten er over een half jaar nog geen veranderingen zijn, dan is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Ik verwacht echter niet dat dat nodig is.

Op dit moment is het vooral belangrijk om te weten of ze het zélf vervelend vindt dat ze nog weinig puberteitskenmerken heeft. Mocht dat zo zijn, dan kunt u haar – als u dat zou willen – geruststellen met de bovenstaande tekst.

Lees ook: