Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

14 maart 2003 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter is bezeten van piemels en bloot. Wat moet ik daarmee? (9 jr)

Mijn dochtertje van 9 is sinds enkele weken in de ban van piemels en bloot. Zij weet hoe mannen en vrouwen eruit zien en waar wat voor dient. Het probleem is dat zij zo nadenkt over bloot en piemels, bij alles wat ze doet. Haar schoolwerk lijdt eronder en ze wordt onuitstaanbaar in de omgang. (Normaal is ze een erg lief kind.)

Mijn vraag: hoort dit bij haar ontwikkeling? En hoe ga ik ermee om?

Antwoord

Wat u beschrijft is een normaal verschijnsel dat past bij haar ontwikkeling. Het beste is om er niet te veel aandacht aan te schenken en op het moment dat het de voortgang van haar dagelijkse leven belemmert, te zorgen voor een beetje afleiding. Help haar eraan herinneren – eventueel indirect – dat er ook andere dingen in het leven zijn.

Hieronder zal ik uitleggen welk ontwikkelingsproces er aan het gedrag van uw dochter ten grondslag ligt.

Het begin van de puberteit

Sommige meisjes van 9 staan al aan het begin van de puberteitsontwikkeling. In de komende jaren zal er langzaam maar zeker heel wat aan haar lichaam veranderen, en nu is daar kennelijk al het startschot voor gegeven.

De start van de puberteit wordt in het lichaam aangegeven door de hypofyse (een klier in de hersenen), die bepaalde signaalstoffen gaat afscheiden wanneer het meisje een bepaalde combinatie van lengte en gewicht heeft bereikt. De hypofyse geeft de eierstokken het sein dat ze kunnen beginnen met het produceren van geslachtshormonen.

Borstontwikkeling en belangstelling voor seksualiteit

Van buiten is er dan aan het kind nog nauwelijks iets te merken, maar van binnen gebeurt er van alles, wat binnen een jaar zal resulteren in het eerste lichamelijke puberteitsverschijnsel: de borstontwikkeling.

De productie van geslachtshormonen heeft ook tot gevolg dat een kind belangstelling gaat krijgen voor alles wat met seksualiteit heeft te maken. Haar seksuele gevoelens worden heftiger en frequenter. Haar fascinatie voor piemels en bloot zou best wel eens hier mee te maken kunnen hebben (evenals de irritaties).

Nog wat meer voorlichting

Het is nu een goed moment om haar nog wat meer seksuele voorlichting te geven (ondanks het feit dat u zegt dat al gedaan te hebben). Juist nu ze zo met het onderwerp bezig is, staat ze ook open voor meer informatie hierover.

Geef haar een leuk en goed voorlichtingsboek, zodat ze haar fascinatie op een goede manier gebruikt. Ouders Online heeft een lijst met goede voorlichtingsboeken beschikbaar, voor verschillende leeftijden. Zie: Product-informatie: Seksueel opvoeden in 19 boeken.