2 februari 2007 door Frea Kruisinga

Mijn dochter is een spriet. Moet ik daar wat aan doen? (6 jr)

Wij wonen in Brunei (NW Borneo) waardoor ik met mijn kinderen niet naar een schoolarts kan. Dat is hier niet geregeld. Vandaar dat ik deze vraag aan u stel.

Mijn dochter van 6 is erg dun; een echte spriet. Ze eet heel goed en ze is gezond, maar ik moet alle broekriemen vermaken omdat de broeken anders van haar heupen afzakken. Ze meet 1.22 m en weegt 21 kilo. Vergeleken bij de andere Nederlandse meisjes van haar leeftijd die hier wonen, is ze echt akelig dun.

Is haar gewicht vergeleken met haar lengte te weinig en moet ik hier iets aan doen? Haar meer variatie bieden in haar eten? Ze is zo gezond als een vis, al kan ze af en toe wat hangerig zijn. Ze is al meer dan een jaar zo sprieterig. Het is dus geen zeer recente groeispurt of zo.

Overigens was ik zelf ook een spriet, dus het is ook genetische aanleg. Haar zusje van 4½ is veel forser gebouwd, terwijl die veel minder goed eet.

Antwoord

De gemiddelde lengte voor een meisje van net 6 jaar oud is ongeveer 118 cm. De lengte van uw dochter is dan net iets boven het gemiddelde. (volgens de Nederlandse groeicurve). Bij een lengte van 122 cm is het gemiddelde gewicht van kinderen ongeveer 23 kilogram. Het gewicht van uw dochter ligt daaronder maar nog wel op de ondergrens van normaal.

Het is nu eenmaal zo dat mensen verschillend gebouwd zijn. Sommigen zijn stevig, zoals uw andere dochter, anderen tenger. Dat heeft ook veel te maken met aanleg, zoals u zelf al suggereerde.

Het enige waar je op moet letten, is of er sprake is van een 'afbuiging' (naar beneden) van de gewichtstoename. Met andere woorden: of de gewichtstoename al dan niet gelijk op gaat met de toename van de lengte. Is dat niet het geval, dan wordt je dus steeds magerder.

U vertelde dat uw dochter goed gezond is, en al langer 'sprieterig' is. Zolang dat niet erger wordt, is er geen reden tot bezorgdheid. Maar als u twijfelt, dan is het toch belangrijk dat ze een keer een dokter bezoekt. Ik weet helaas niet wat uw dochter nu eigenlijk eet, waardoor het moeilijk is om iets te zeggen over eventuele veranderingen aan haar dieet.