24 april 2009 door Frea Kruisinga

Mijn dochter is erg lang. Moeten we actie ondernemen? (11 jr)

Mijn dochter is 11 jaar en 2 maanden. Ze is erg lang: 166 cm. Precies twee 2 terug, dus met 9 jaar, hebben we een handbotfoto laten maken. Toen had ze een skeletleeftijd van een meisje van 10 à 11 jaar, haar lengteprognose was 168 cm.

Inmiddels is ze nu dus bijna zo lang als voorspeld. Ze menstrueert nog niet. Wel heeft ze borstontwikkeling, schaamhaar en jeugdpuistjes. Nog weinig okselhaar.

Ikzelf ben 167 cm (Nederlandse), haar vader is 174 cm (komt oorspronkelijk uit west afrika).

Mijn vraag: kan ik dit op z'n beloop laten, of is het raadzaam een keer naar een kinderarts te gaan? Ik zou het erg vervelend voor haar vinden als ze onverhoopt toch enorm lang zou worden.

Antwoord

Het is helaas nooit mogelijk om een precieze voorspelling te doen van de uiteindelijk eindlengte die een kind gaat bereiken. Het blijft een schatting. Om de schatting zo goed mogelijk te kunnen doen, is de groeicurve belangrijk. Ook kan een foto van de hand/pols voor de skeletleeftijd helpen.

Welke eindlengte uw dochter precies gaat bereiken kan ik dus niet goed zeggen. Wel kan ik een paar algemene dingen erover zeggen.

Na het begin van de borstontwikkeling duurt het gemiddeld 2 tot 2½ jaar voordat een meisje gaat menstrueren. Na de eerste menstruatie groeit een meisje hooguit nog enkele centimeters. De groeispurt vindt bij een meisje meer aan het begin van de puberteit plaats, waarbij een groei van zo'n 9 cm per jaar kan optreden. Gemiddeld wordt tijdens de puberteit gemiddeld 17 tot 18 procent van de eindlengte verkregen.

Op grond van wat u vertelde kan ik niet goed inschatten hoe ver ze nu in de puberteit gevorderd is. Mogelijk staat ze op het punt haar eerste menstruatie te krijgen. In dat geval komen er nog maar een paar centimeters bij.

Eventueel zou u uw zorg nog een keer met de huisarts kunnen bespreken.