1 november 2004 door Lissy de Ridder

Mijn dochter is te dik maar eet niet veel. Hoe kan dat? (9 jr)

Mijn dochter (9 jaar) weegt 45 kilo en is behoorlijk fors. Nogal dik, zeg maar. Ze heeft altijd gezond en normaal gegeten, zelfs minder dan mijn zoons die een normaal gewicht hebben. Ze snoept nauwelijks, en volgens mij snackt ze ook niet bij op school of zo. Ze sport regelmatig (tennis, gymnastiek, zwemmen), maar is in haar spel weinig actief.

Zelf zie ik eigenlijk niet hoe het kan dat zij zo fors is. Zou haar overgewicht een andere oorzaak kunnen hebben dan waar je meteen aan denkt, namelijk te veel eten?

Antwoord

Om in te schatten of er sprake is van overgewicht – en zo ja, hoe veel – is de lengte van uw dochter een belangrijk gegeven. Als haar lengte het gemiddelde voor de leeftijd is (138 cm), dan is er inderdaad sprake van overgewicht.

In minder dan 4% is er sprake van een syndromale afwijking. Obesitas (overgewicht) ten gevolge van syndromale afwijkingen is extreem en al op hele jonge leeftijd aanwezig.

Soms is er sprake van een hormonaal probleem. Over het algemeen is er dan een abnormale vetverdeling: met name bij het hoofd, de nek, de schouders en de romp, in plaats van het normale vet-verdelingspatroon: vooral romp en armen/benen.

Meestal is er sprake van een verstoorde balans tussen de calorische behoefte enerzijds en het calorische aanbod anderzijds. Oftewel: te veel eten in verhouding tot datgene wat werkelijk nodig is. (Om een indruk te geven: een Big-Mac geeft voldoende brandstof voor een fietstocht van 12 kilometer.)

Hoe komt het nu dat uw dochter dik lijkt te worden terwijl ze volgens u niet te veel eet? De behoefte wordt bepaald door twee dingen: het zogeheten rust-metabolisme en de feitelijke activiteit. Het aanbod wordt geheel bepaald door de inname van vocht en voeding. Bij een zelfde aanbod kan de één dus aankomen, terwijl een ander op het zelfde gewicht blijft.

Het is toch het meest waarschijnlijk dat bij uw dochter de calorische inname groter is dan de calorische behoefte. In zo'n geval is het verstandig om nu al maatregelen te treffen. Dieet-aanpassingen zullen waarschijnlijk weinig effect hebben; voldoende beweging en gedragsverandering des te meer.

Zie verder: het mini-dossier Dikke kinderen op Ouders Online.