24 mei 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter kan haar knieën niet buigen. Wat kan dat zijn? (13 jr)

Mijn dochter, net 13, heeft al vier maanden last van haar knieën. Ze kan ze niet buigen, dus fietsen en balletten zijn uit den boze. Volgens de huisarts heeft ze last van 'groeipijn'. Fysiotherapie had geen succes. De orthopeed ziet niets op röntgenfoto. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Hoewel ik de feitelijke vraag (Wat kan dit zijn?) niet kan beantwoorden, wil ik er toch graag iets over zeggen, wat ook voor andere ouders nuttig kan zijn om te weten.

Om te beginnen die groeipijn. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Groeipijn komt eigenlijk niet voor in de gewrichten (zoals de knieën) en treedt met name 's avonds of 's nachts op. Zie onder andere het artikel Wat is groeipijn? op deze site.

Wat u beschrijft, is dat uw dochter haar knieën niet kan buigen. Dat is natuurlijk niet okee. Er zijn veel oorzaken mogelijk, maar helaas heb ik te weinig informatie om daar iets over te kunnen zeggen. Is ze bijvoorbeeld hard gevallen? Heeft ze zich verstapt? Heeft ze koorts?

Ik adviseer u om opnieuw naar de huisarts te gaan en te vragen of u niet naar een kinderarts of een orthopeed moet worden doorverwezen. Met name wat die laatste specialist betreft: u zei dat de orthopeed de foto's heeft gezien. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat hij of zij uw dochter ook daadwerkelijk onderzocht heeft. Dat zou dan alsnog kunnen gebeuren.

Lees ook: