9 maart 2006 door Merit Tabbers

Mijn dochter kan nog niet kruipen of staan. Is er een verband met haar stuitligging? (13 mnd)

Mijn dochter is 13 maanden en is bevallen in stuit. Volgens mij heeft ze tijdens de hele zwangerschap in stuit gelegen. Ze lag ook met haar beentjes over elkaar en ik heb haar niet veel voelen trappen.

Haar ontwikkeling gaat in principe goed, alleen loopt ze ontzettend achter met het ontwikkelen tot kruipen en staan en lopen. Ze gaat nu wel een beetje tijgeren, maar het echte staan doet ze bijvoorbeeld nog totaal niet. Ze maakt wel loopbewegingen als je haar onder de oksels vasthoudt, maar ze geeft niet echt druk op de voetjes. Ze gaat dan op haar tenen steunen.

Mijn vraag: is er een verband tussen de stuitligging en de ontwikkeling in de grove motoriek?

Antwoord

Kinderen die in stuitligging hebben gelegen, hebben een iets verhoogde kans op congenitale heupdysplasie. Bij congenitale heupdysplasie werken de heupkom en heupkop als het ware niet goed samen. De ernst kan zeer wisselen.

Over het algemeen kan er goed wat aan gedaan worden, mits je er op tijd bij bent. Daarom krijgen alle kinderen die in stuit worden geboren op de leeftijd van 3 maanden een echografie van de heupen, om te kijken of er sprake is van congenitale heupdysplasie. De vraag is dus: hoe was haar echo?

Verder hoeft het helemaal niets te betekenen hoor, dat uw kindje nog niet staat. Volgens het officiële ontwikkelingsschema horen kinderen zich vanaf 12 maanden op te kunnen trekken tot staan, maar daar zit een grote variatie in. Het kan dus eerder gebeuren maar ook later.

Mijn advies: bespreek uw bezorgdheid de volgende keer dat u op het consultatiebureau bent, of anders met de huisarts.

Lees ook: