23 november 2007 door Frea Kruisinga

Mijn dochter meet 1.40m en is al ongesteld geworden. Zal ze dan zo klein blijven? (11 jr)

Mijn dochter van 11 jaar heeft net haar eerste menstruatie gehad. Nu hoorde ik dat ze daarna niet meer zal groeien. Hooguit 10 cm. Is dat zo? Ze is namelijk maar 1.40 m.

En als het waar is, is daar dan wat aan te doen, bijvoorbeeld met groeihormonen?

Antwoord

Wat u gehoord heeft, klopt min of meer. Na de eerste menstruatie zullen meisjes nog ongeveer 5 tot 7 cm groeien. Dat komt doordat de oestrogenen (vrouwelijk geslachtshormonen) die nu worden aangemaakt, ervoor zorgen dat de groeischijven gaan sluiten.

Om de eindlengte te voorspellen kan een foto van de pols worden gemaakt om de botleeftijd te bepalen. Zo kan een redelijk nauwkeurige schatting worden gemaakt van de te verwachten eindlengte.

Eigenlijk is het vooral de vraag waarom uw dochter op dit moment zo klein is. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wanneer u en haar vader ook klein van stuk zijn, is het een kwestie van aanleg. Maar er kan ook sprake zijn van een groeihormoon-tekort. Dat kan worden uitgezocht, alleen zal behandeling met groeihormoon – indien er sprake is van een groeihormoon-tekort op deze leeftijd mét een eerste menstruatie die al heeft plaatsgevonden – weinig winst opleveren voor de lengte.

Maar: ook al kan er waarschijnlijk niet veel meer aan gedaan worden, lijkt het me toch goed om uw huisarts op korte termijn een verwijzing naar de kinderarts te vragen, om uit te laten zoeken waarom uw dochter nog zo klein is.