Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

21 november 2008 door Frea Kruisinga

Mijn dochter menstrueert al bijna. Wat betekent dat voor haar lengtegroei? (10 jr)

Mijn dochter is nu net 10 jaar. Vanaf haar 8e heeft ze een heel klein beetje schaamhaar. Dat is na verloop van tijd iets stugger geworden maar niet veel meer. Ook heeft ze behaarde benen. Haar botfoto wees uit dat ze 1 jaar ouder is. Sinds enkele weken heeft ze een opgezet (maar niet gevoelig) borstje/kliertje. Ze heeft nog geen groeispurt gehad en is maar 1.38 cm lang en tenger.

Ik maak me zorgen over haar lengte en of ze niet heel erg jong is om te gaan menstrueren. Zelf ben ik 1.69 m en haar vader is 1.75 m. Volgens haar groeilijn zou ze rond de 1.64 m worden maar ik vraag me af of ze dat wel gaat halen. Ik maak me heel erg ongerust.

Antwoord

Bij meisjes komt de puberteit te vroeg als er vóór het 8e jaar al puberteitskenmerken zijn (zoals schaamhaargroei en borstontwikkeling). Dat is dan een reden om verder onderzoek te doen naar de oorzaak. Maar bij uw dochter is daar geen sprake van.

Wel is het zo dat als je vroeg (dus niet per se té vroeg) in de puberteit komt, de groei ook eerder stopt. Dat komt doordat de oestrogenen (vrouwelijke hormonen) die dan aangemaakt gaan worden, ervoor zorgen dat de groeischijven zich gaan sluiten.

Gemiddeld heeft een meisje ongeveer twee jaar na het starten van de borstontwikkeling en ongeveer een jaar na start van de groeispurt haar eerste menstruatie. Daarna zal ze nog maar enkele centimeters groeien.

Hoe lang uw dochter precies gaat worden, kan ik helaas niet zeggen, omdat ik dan ook de eerdere groeigegevens zou moeten weten. Als je de huidige groeicurve doortrekt, kom je uit rond 1.65 m. Maar als je rekening houdt met het feit dat de botleeftijd rond de 11 jaar is, dan zal dat rond de 1.60 m worden.

Met behulp van de hand/pols-foto is het overigens wel mogelijk om daar nog iets meer over te zeggen. Met bepaalde tabellen kan de radioloog namelijk schatten welk percentage van de eindlengte inmiddels al bereikt is, dus hoeveel uw dochter nog door zal groeien.

Maar hoe dan ook: wat haar lengte betreft valt uw dochter tot nu toe nog wel binnen de grenzen van wat normaal is, op grond van de lengte van haar ouders. Medisch gezien hoeft u zich dus geen zorgen te maken.