Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

20 september 2002 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter van 12 is verliefd op een jongen van 18. Help!

Mijn dochter van 12 is helemaal verliefd op een jongen van 18. Mijn vraag is: wat moet ik doen om mijn dochter op haar gemak te stellen en haar toch te zeggen dat dit niet is wat ik graag zie?

Niks helpt om haar op andere gedachten te brengen en ik wil haar hierdoor niet verliezen. Help, ik kom er zelf niet uit.

Antwoord

ik begrijp uw dilemma. Toch denk ik dat er wel wat te bereiken valt, zonder de relatie met uw dochter te verpesten.

Meisjes van 12

Niet ieder meisje van 12 is hetzelfde. Sommige 12-jarige meisjes zijn nog echte kinderen, terwijl andere eruit zien als ervaren pubers. Dat laatste is overigens zeer misleidend: ze zien er weliswaar uit als ervaren pubers, maar in hun hart zijn ze nog steeds meisjes 12. Dat is: op de grens van kind-zijn en volwassenheid.

Maar hoe het ook zij: uw dochter is nog maar 12 en nog lang niet toe aan de seksuele en relationele gevoelens van een gemiddelde jongen van 18.

Grote verschillen

De meeste jongens van 18 hebben seksuele fantasie├źn en sommigen van hen hebben ook al seksuele ervaring. De meest ver-gaande ervaring van de gemiddelde 12 jarige komt echter niet verder dan tongzoenen. Toch wel een groot verschil, lijkt me.

En ook al zou uw dochter al meer ervaring hebben dan alleen tongzoenen, dan zit er ook mentaal en emotioneel een te groot verschil tussen 12 en 18 jaar.

Eerlijk uitleggen

Kortom: een echte relatie tussen die twee is inderdaad geen positief vooruitzicht, zoals u zelf al stelde. Maar hoe houd je dat tegen? Verbieden werkt in dit soort gevallen alleen maar averechts. Toch zijn er wel mogelijkheden.

U kunt uw dochter gewoon eerlijk uitleggen dat u het verschil in leeftijd in dit geval erg groot vindt. Ook kunt u daaraan toevoegen dat u bang bent dat hij al toe is aan seksuele ervaringen waar zij nog te jong voor is (en waar ze later spijt van kan krijgen als ze er toch aan toegeeft).

Het ziet er natuurlijk wel heel erg interessant uit voor uw dochter om een 18-jarige vriend te hebben, maar voor hem is de lol er misschien snel weer vanaf. Het is heel goed mogelijk dat uw dochter tot inkeer komt, door hier in realistische termen met haar over te praten.

Gevoelens serieus nemen

Kiest u de bovenstaande strategie, dan is het wel belangrijk dat u uw dochter laat merken dat u haar gevoelens serieus neemt. Behandel haar niet als een klein kind, want zo voelt ze zich zeker niet meer. Neem haar serieus en laat haar merken dat u het haar ontzettend gunt dat ze een vriend heeft. Maar dat u deze specifieke relatie niet goed vindt.

Door er op deze manier met haar over te praten, heeft u de grootste kans dat ze zelf de beslissing neemt om ermee te stoppen.