13 mei 2004 door Lissy de Ridder

Mijn dochter verdraagt geen grof eten. Waar kan dat aan liggen? (14 mnd)

Wij hebben een dochtertje van 14 maanden. Het is een vrolijk en tevreden meisje, dat altijd zin heeft in eten. Alleen: als het grof is, spuugt ze het met golven weer uit. Ze wil het graag eten maar het lukt haar echt niet. Een boterhammetje zonder korstjes en een liga koek lukt wel, maar – bijvoorbeeld – potjes van 8 maanden echt niet. Waar kan dat aan liggen?

Antwoord

Uw dochter eet graag en goed, maar krijgt alleen vloeibaar of zacht voedsel naar binnen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw dochter heel gevoelig is in haar mond en dat ze daardoor het grovere eten er weer uit werkt.

Het kan ook zijn dat er een passage-probleem in de slokdarm is. Mogelijk is er een vernauwing in de slokdarm, waardoor vast voedsel niet goed passeert.

Het lijkt mij in ieder geval verstandig om een arts te raadplegen over dit probleem. Samen met u kan hij of zij dan beoordelen of het bijvoorbeeld zinvol is om een logopedist (mee) te laten kijken naar de slik-motoriek van uw dochter.

Als de arts denkt dat er sprake zou kunnen van een passage-probleem, kan een slikfoto meer duidelijkheid geven. Als er een slikfoto gemaakt wordt, krijgt een kind een vloeistof te drinken die op een röntgenfoto zichtbaar is. Op het moment van slikken wordt er dan een foto gemaakt. Vervolgens is de hele passage (inclusief eventuele afwijkingen van een normale passage) te volgen, van de slokdarm tot in de maag.

Lees ook: