Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 januari 2004 door Joanna Sandberg

Mijn dochter vindt zichzelf te dik. Moet ik daar serieus op ingaan? (7½ jr)

Sinds een half jaar vindt onze dochter van 7 ½ zichzelf te dik. Omdat ik zelf vroeger eetproblemen heb gehad, zou ik graag willen weten of ik daar nu al serieus op in moet gaan. Ik wil zeker niet dat ze mij achterna gaat!

Ze is niet echt te dik (1 meter 25 lang en 25 kg zwaar), ze heeft alleen een bol kinderbuikje. Volgens haar hebben kinderen haar wel eens gepest hiermee en kijken mensen vaak naar haar buik.

Wij eten heel gewoon, niet te vet en niet te veel zoet. Maar ze houdt wel van lekker eten. Moet ik haar nu al bepaalde etenswaar of snoep gaan onthouden? Mijn inziens leg je juist dan de nadruk erop dat wij ook vinden dat ze te zwaar is.

Antwoord

Uw informatie is summier, maar wat wél duidelijk is, is dat u zich echt zorgen maakt over uw dochter. Ook gezien uw eigen verleden. Ik kan me dat voorstellen, en ik denk dat uw verleden u inderdaad parten speelt. Misschien zonder het bewust te weten of te willen.

Mijn vermoeden dat uw eigen verleden een sterke rol speelt, wordt onder andere gevoed door zinnen als: "Ze is niet echt te dik". Dat geeft mij het gevoel dat u haar wel een béétje te dik vindt, ook al schrijft u dat het een bol kinderbuikje is. Ook schrijft u dat ze 25 kg zwaar is. Een ander had misschien geschreven dat ze 25 kg weegt. En een zin als Maar ze houdt wel van lekker eten spreekt eveneens boekdelen.

Dit soort woorden en zinnen wordt vaak gebruikt door vrouwen die erg op hun gewicht letten en op de dingen die ze eten. Kunt u zich daar iets bij voorstellen?

Extra alert

Mogelijk bent u door de eetproblemen die u vroeger heeft gehad toch extra alert geworden op alles wat met eten te maken heeft. Dus ook op de eetgewoonten en het gewicht van uw dochter. Dat is heel begrijpelijk, want een eetprobleem in het verleden heeft nog vaak invloed op het heden. Zonder dat je dat zou willen of bewust bent.

Daarom adviseer ik u sterk om voor u zelf hulp te zoeken (bij voorkeur via de huisarts) om u te laten begeleiden bij het anders omgaan met eten en gewicht.

Ik raad dat aan omdat uw dochter een heel gewoon gewicht heeft. De helft (50 op de 100) van alle meisjes van 7½ jaar en 1,25 m hebben dit gewicht. Haar gewicht is dus prima, heel normaal, echt geen enkel probleem.

Geen snoep ontzeggen

U heeft gelijk om uw dochter geen snoep of andere etenswaren te onthouden, omdat je er dan – inderdaad – juist sterk de nadruk op legt.

Dus: ontzeg haar geen snoep, anders krijgt ze er juist zin in. Geef natuurlijk wel normale soorten en normale hoeveelheden, dus gewoon een koekje bij de thee, een toetje na het eten, en snoep bij iets feestelijks of gezelligs. Het is eigenlijk heel gewoon: alles waar 'te' voor staat is niet goed.

Tenslotte wil ik u zeggen dat ik u complimenteer met uw vraag. Het moet niet makkelijk voor u zijn om deze kwestie aan de orde te stellen. U bent een goede moeder!