Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

27 februari 2004 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter wrijft over haar schaamlippen en zoent mijn borsten. Moet ik een specialist inschakelen? (4½ jr)

Hoe moet ik omgaan met de spelletjes van mijn dochter van 4½ jaar? Zij ligt op mijn buik en wrijft over haar schaamlippen en zoent mijn borsten. Zij wil ook graag naaktfoto's van zichzelf laten maken en is jaloers op mijn borsten, zegt ze. Ook speelt ze regelmatig alleen met haar schaamlippen. "Dat vindt ik lekker", zei ze, toen ik vroeg waarom ze dat deed. Ze zegt ook dat ze verliefd is op een jongen.

Ik ben gescheiden en ze begon hiermee nadat ze een weekend bij haar vader was geweest. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee aanmoet. Heb het wel verteld aan haar vader maar die kon geen verklaring geven. Hij heeft wel porno-bladen in huis liggen (waar mijn dochter bijkon) maar hij geeft aan dat mijn dochter die nooit heeft ingezien.

Ik maak mij zorgen hierom en ik vraag mij af of ik een specialist hiervoor moet inschakelen.

Antwoord

Tot op zekere hoogte is het gedrag van uw dochter normaal voor haar leeftijd. Kinderen van die leeftijd kunnen erg bezig zijn met het ontdekken van hun lichaam en de bijbehorende seksuele gevoelens. Ze kennen nog volstrekt geen grenzen en regels, wat betekent dat sommige kinderen erg ver kunnen gaan in hun gedrag.

Ik denk niet dat het gedrag van uw dochter iets te maken heeft met het bezoek aan haar vader. Er zijn althans geen aanwijzingen waarom dat zo zou zijn. Eerder denk ik dat uw dochter het gewoon een erg prettig gevoel vindt om over haar schaamlippen te wrijven en haar lichaam te laten zien.

Jaloers op de borsten van mama

Dat ze jaloers is op uw borsten, is een verschijnsel dat je vaker ziet bij meisjes op die leeftijd. Rond 4 jaar wordt een meisje zich bewust van het feit dat ze een vrouw is, net als u, en dat ze graag net zo wil worden als u.

Ook het verliefd zijn hoort er een beetje bij. Vaak hoor je kleuters zeggen dat ze verliefd zijn, al weten ze op die leeftijd nog niet echt wat dat betekent.Duidelijk maken wat wel en niet mag


Uw taak is nu om uw dochter duidelijk te maken wat ze wel en niet mag doen. Bloot lopen in huis? Prima, zolang er geen bezoek is. Over haar schaamlippen wrijven? Ook goed, maar dan het liefst in haar eigen kamer of in haar eigen bed, zodat anderen zich er niet aan hoeven te storen.

Zo leert u uw kind dat haar gevoelens goed zijn, maar dat ze nog wel moet leren dat je je in deze maatschappij aan bepaalde fatsoensregels moet houden.