Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 september 2006 door Merit Tabbers

Mijn dochtertje spuugt slijm. Wat betekent dat? (3½ mnd)

Ik heb een dochtertje van 3½ maanden. Twee dagen na de geboorte stikte ze bijna in het slijm, ze had moeite met drinken, en dronk onrustig.

Daarna gebeurde het vaker. Ze stikt dan bijna voor het spugen en daarna spuugt ze een beetje melk met draderig slijm. Ze spuugt geen grote hoeveelheden, maar er is wel vaak slijm te zien. Soms heeft ze twee dagen koorts (tussen 37.7 en 38.5).

Ik maak me zorgen om haar. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Op zich hoeft het helemaal niet abnormaal te zijn dat kinderen slijm spugen hoor! Dat gaat vaak samen met de voeding. Het valt voor die kleintjes ook niet mee in het begin, om te leren drinken. Vooral als ze ook nog gulzig zijn aangelegd! Soms denken ouders dat het spugen van slijm op deze leeftijd te maken heeft met taaislijmziekte maar dat is niet zo.

Als je drinkt, moet je luchtpijp 'afgesloten zijn', zodat de voeding niet in de luchtpijp komt. Tegelijkertijd moet je natuurlijk wel blijven ademen. Dat doen de zuigelingen doorgaans door hun neus. In elk geval vereist het heel wat oefening om adequaat te leren zuigen en slikken.

Daarnaast hebben veel zuigelingen soms perioden dat het lijkt alsof ze stikken. Maar in feite verslikken ze zich dan, doordat de coördinatie nog niet helemaal optimaal is.

Met de koorts die u noemde zie ik geen rechtstreekse relatie (hoe vaak heeft ze trouwens koorts?), tenzij het gaat om koorts die samengaat met verkoudheid door een virale infectie. Dan kan het proces van slikken nog moeilijker verlopen, en al helemaal als haar neusje verstopt is, waardoor ze nog minder door haar neus kan ademhalen.

Ik weet verder niets over uw kindje, zoals haar groei, dus meer kan ik er op dit moment niet over zeggen. Maar mocht u zich zorgen blijven maken, bespreek het dan even op het consultatiebureau als ze daar voor haar vaccinaties komt!

Lees ook: